Provensalskt Lamm med Gruyérerostad potatis

33 Provensalskt Lamm

Här kommer helgens absoluta tips. Laga, njut och frossa i livsglädje!

Detta är lyx! Franska smaker i suverän symbios. Låt dig svepas med in i Montmartres pittoreska kvarter med vinbarer, brasserier och caféer i varje gatuhörn. Musik, vin och ett doftande kök. Stor glädje!

Kolla gärna in bokbloggen också. En goding till bok bläddras igenom denna vecka.

Provensalskt Lamm med Gruyérerostad potatis, färserade tomater och vispat örtsmör

4 portioner

Lammet
800 g lammytterfilé
2 msk olivolja
1 dl ströbröd
2 msk rumstempererat smör
½ dl färsk, hackad rosmarin
½ dl färsk, hackad persilja
2 klyftor vitlök
2 msk dijon
Salt & peppar
Färserade Tomaterna
4 stora tomater
1 knippe persilja
2 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
3 sardeller
1 msk grahamsmjöl
Potatisen
20 små delikatesspotatisar med skal
1 knippe färsk sommarkyndel
Smör
50g Gruyére
Flingsalt
Örtsmöret
100 g rumstempererat smör
1 dl hackade färska örter
Dijon
I kockens glas: Château Moulin de Cassy (3060) Fra
I kockens öra: Yann Tiersen – Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain
Börja med att öppna en flaska Château Moulin de Cassy och låt bouquen glädja dig tillsammans med lite av Yann Tiersens franska tongångar.

Koka potatisarna klara och låt dem ånga av under lock.

Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Gröp ur dem med en sked och spara kärnorna i en liten skål. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek tomathalvorna med den skurna sidan nedåt på medelvärme. Ställ åt sidan.

Fortsätt nu med färsen. Hacka persilja, lök och vitlök. Blondera i pannan med lite olivolja i några minuter. Hacka sardellerna mycket fint och blanda med tomatkärnorna och mjölet. Vänd ner i stekpannan med löken och låt gå på svag värme i ca 10 minuter. Peppra lätt, lägg över färsen i en skål och låt svalna.

Skåra potatisarna likt bakpotatis och kläm till dem så att de ”öppnar sig”. Lägg ner lite hackad kyndel och flingsalt i potatisarna och toppa med en liten bit gruyére.

Blanda samman ingridienserna till örtsmöret och vispa luftigt. Låt stå svalt.

Sätt ugnen på 100°C. Krydda lammfilén runt om med salt och peppar och bryn den gyllene i 1 msk het olivolja. Låt köttet stekas klart i ugnen. Lammet ska inte ut förrän stektermometern visar mellan 60-65°C så här finns lite tid för ro.

Ta ut lammet när det är klart och höj värmen till 250°C.

Lammet skall nu få en provensalsk gratinering. Blanda persilja, rosmarin, skalade vitlöksklyftor, ströbröd och 2 msk smör i en matberedare och mixa fint. Pensla köttet med senap, droppa över lite olivolja och strö över örtmixen. Gratinera högst upp i ugnen i ca 2-3 minuter och låt sedan köttet vila inlindat i bakplåtspapper i ca 10 minuter.

Gratinera potatisarna under tiden lammet vilar.

Fyll nu tomathalvorna med den kalla färsen och strö över lite hackad persilja. Skär upp lammet, ringla över olivolja och servera omedelbart med de färserade tomaterna, de ljuvliga delikatesspotatisarna, örtsmöret och en krispig grönsallad.

Blondera – Stek tills råvaran mjuknar och blir lite genomskinlig

Du kanske också gillar