Kleftiko med fetaostfylld bakpotatis

God måndag och tack för alla kommentarer och hjälpande tankar i denna tid. 🙂 Ögat är som det är dvs tillfälligt ur funktion, men det verkar som om det blir 100% inom några månader. Skönt! Eftersom vintern håller så hårt i oss så har allt ingående och utgående vatten frusit i båten vilket gjort att vi flyttat oss hem till min far för en kopp kaffe. Därav det relativt sena inlägget som är ett exempel ur min Lergrytebok. Njutning!

Ta så klart även en titt på min andra blogg som idag presenterar veckans bok om Choklad! 😀

Kleftiko

Detta vitvinsbrässerade lamm mår ytterst bra i sällskap av en riktigt stark tzatziki och det sällskapet kommer även ni få njuta av. Min första utlandsresa som jag själv minns var till Grekland. Jag var nog inte mer än 6-7 år, men redan då hade jag stor aptit på gourmetmat och favoritmaten under den resan var något som jag försökt efterlikna i receptet nedan. Så packa sinnets resväska och låt smaklökarna resa söderut i den ruskiga vinterkylan.

Kleftiko med fetaostfylld bakpotatis & tzatziki
Vitvinsbrässerat lamm

4 portioner

Lammet
800 g lammkött
1 knippe färsk oregano
1 knippe bladpersilja
5 kvistar rosmarin
3 tsk spiskummin
2 dl vitt vin
Potatisarna
4 bakpotatisar
150 g fetaost
Tzatzikin
5 dl grekisk yoghurt
1 msk timjanshonung
3-4 solovitlökar
½ gurka
I kväll behövs även
Olivolja
Smör
Salt & nymald svartpeppar
1 citron
Skivad tomat & rödlök
Kalamataoliver
I kockens glas: Kourtaki Retsina of Attica (nr 7185) Grekland
I kockens öra: Kostas Papadopoulos – Zorba The Greek

Blötlägg grytan i 30 minuter.

Musiken är just vad som behövs för att skapa rätt stämning i köket  när man är på en själslig charterresa i Grekland. Vinet välkylt till 8°C är ytterligare en underbar pusselbit för kvällens helhet. Stor glädje!

Skär lammet i grytbitar och krydda med spiskummin, salt och peppar. Bryn köttet i lite smör och lägg sedan i botten på grytan.

Hacka fint persilja och oregano och strö över köttet. Slå sönder rosmarinkvistarna med baksidan av er kniv och lägg ner i grytan. Pressa en halv citron och häll vinet i stekpannan. Vispa loss alla underbara smaker och häll det hela över köttet.

Skölj och torka potatisarna. Picka hål runt om, vira in dem i ungsfolie och lägg dem på ett galler överst i ugnen. Grytan skall få plats under…

Lägg på locket på grytan och ställ in den i ugnen. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i ca 1 timmar och 30 minuter.

Häll under tiden upp yoghurten i ett kaffefilter och låt rinna av i minst en timme. Skala gurkan och skär den i mycket små tärningar. Salta & mosa gurkan lätt och låt rinna av i ett durkslag.

Skala och pressa vitlöken och rör ut i 1 msk olivolja. Blanda yoghurt, gurka, vitlöksolja och honung i en skål. Pressa i lite citron och smaka av med salt. Täck över och låt stå i rumstemperatur tills det är dags för njutning.

När köttet gått klart, stäng av ugnen, vänd runt köttet i skyn och låt grytan stå på eftervärme i ugnen i ca 15-20 minuter.

Skär ett kryss i potatisarna och tryck till så att de öppnar sig. Klicka i lite smör och salt och smula över fetaosten.

Servera det ljuva lammet med fetaostfylld bakpotatis, tzatziki, tomatsallad och kalamataoliver.

Καλή όρεξη!

Du kanske också gillar

  1. Alexander

    Gotti!
    Vi gjorde lammfärsbiffar i förra veckan, Så himla gott och enkelt!

    /A
    http://maxiander.blogspot.com

  2. Åsa/ En Sida Med Mat

    Åhhh herregud vilken måltid!!
    Och så vansinnigt sugen jag är på att åka till Grekland nu!!
    Lamm är ingen jättefavorit hos mig, men just med dom tillbehören du har måste det ju vara en hit.
    Vad använde du för del av lammet?
    Stek, kotlett eller något annat…?
    Hoppas du blir bra i ögat snart!

    Mvh Åsa.