Gratinerad falukorv och renovering
Tjenahej, tjenahej kära vänner.
Igår (och idag) är det stenhårt arbetande ombord på skutan. Renovering är i full fart och det värker i ungerfär 700 olika leder i kroppen. 🙂 Fint kommer det bli och kul är det förövrigt också, men det sliter lite må jag säga.
Då är det ju underbart när man har en så fin fru som lagar en riktigt rejäl middag till sin man. Receptet..? Jodå, det fann Marie på bloggen Lyxlagat! Haha! 🙂
Här kommer en riktig klassiker. Mannerström har skrivit om det i sin makalöst fantastiska bok Husmanskonst. Här kommer min variant.
Gratinerad falukorv med potatismos
4 portioner
800 g finfin falukorv
1 purjolök
1 gul lök
5 tomater
2 saltgurkor
2 msk finhackad, färsk timjan
2 dl matlagningsgrädde 15%
2 dl riven västerbottensost
1 knippe bladpersilja
Svensk grov senap
Chilisås
Salt och peppar
Potatismos
800 g mjölig potatis
2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 dl riven västerbottensost
Riven muskot
Salt och peppar
I kockens glas: Din favorit pilsner och inget annat.
I kockens öra: Small Faces – I can’t make it
Coolaste låten i stan!
Sätt ugnen på 175°C och koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
Skala och koka potatisarna. Dela och skölj purjolöken noga. Skär den i 1 cm bitar. Skär den gula löken i tunna skivor.
Smörj en stor ugnssäker form. Lägg ut purjolöken i botten. Dela falukorven på längden och lägg den på purjon. Bre på rikligt med grov senap och chilisås. Salta och peppra och strö över timjan.
Skär tomaterna i tjocka skivor och gurkan i stavar. Toppa korven med gul lök, tomater och saltgurka. Häll på grädden och strö över osten.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.
Slå av vattnet från de mjuka potatisarna och låt dem ånga av under lock några minuter. Pressa dem sedan och tillsätt grädden och osten. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Vänd ner 1/2 knippe finhackad persilja.
Ta ut korven när den fått den finaste av färger och strö över 1/2 knippe finhackad persilja.
Detta smakar så godare än godast. Upplev det gärna!
//Frederik