Fläskkarré, brunsås & gelé

En sann klassisker här på bloggen som är lika magiskt god varje gång jag tillagar den. Överraskande gott faktiskt. Glädje!

Svärfar Berra gjorde denna fläskkarré till sin egen och därför har jag så klart valt att ha med den under hans namn i boken Lergrytor, Stekar & Långkok. Svärfar var liksom jag gitarrist och spelade på samma gitarrmodell som jag, Fender Stratocaster. Jag har fått äran att ta hand om hans älskade röda gitarr, så om ni äter denna smakliga rätt eller när ni ser Eskobar med mig bakom strängarna på den röda Stratan så kan ni skicka en fin tanke till Berra.

lyxlagat, helstekt fläskkarré, retromat, klassiker, 70-talsmat, frederik zäll, brunsås, sauce espagnole

Svärfars Fläskkarré

4 portioner

1,3 kg fläskkarré i bit med ben
2 msk mald ingefära
Rikligt med smör
Salt och nymalen svartpeppar
Några vackra morötter
Gröna ärtor
Brunsåsen:
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1/2 dl grädde
Stekskyn
Serveras med kockens absolut bästa potatismos & gärna en klick gelé.

Ett av svärfars favoritband blir givetvis kockens njutning idag. Testa även det otroligt goda trapistölet Orval som jag egentligen borde rekommendera till alla rätter eftersom det är så galet gott. Sätt ugnen på 175°C och njut toner och smak. Sen ska här lagas mat!

Putsa köttbiten fri från ytligt fett och hinnor. Skölj det och torka av det lätt med lite hushållspapper.

Klappa in ingefäran runt om hela köttbiten, salta och peppra. Lägg karrén i en ugnsform och klicka på många, stora, härliga klickar smör ovanpå köttet.

Sätt in en stektermometer mitt i karrén och ställ in härligheten i ugnen. Låt stå tills innertemperaturen visar på minst 68°C. Här verkar det finnas en djup, djup djungel av idéer och åsikter, men jag gillar att steka köttet till 68°C sedan låta det vila i folie så att temperaturen fortsätter att stiga något. Andra föredrar att låta köttet gå upp mot 82°C-85°C.

När det återstår cirka 30 minuter på köttet är det dags att vända ihop ert bästa potatismos, eller vad ni nu helst vill äta till kvälls.

Skala och koka även morötterna. Häll i ärtorna när någon minut återstår av morötternas koktid. Är köttet klart nu? Så bra! Häll av skyn som skall användas till såsen och vira in köttbiten i folie. Låt den vila för sig själv i 10-15 minuter. Fixa under tiden såsen.

Bryn smöret i en kastrull, tag den från värmen och vispa sedan ned mjölet. Vispa ned vatten, fond och steksky. Koka ihop såsen i tre-fyra minuter och häll sedan i grädde och soja. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite gelé.

Klart! Smaklig måltid önskar Berra & Jag!

Du kanske också gillar