Grillad fläskfilé – Asian Style!
Hej vänner,
Idag ska jag dra en vända till Helsingfors för att äta på restaurang och prata om ekologi och mat. Mycket spännande, givetvis återkommer jag med en rapport om detta. Nu till något matnyttigt!
Det fanns lite fläskfilé tillgängligt här hemma så den fick det bli. Jag vispade ihop 1 msk sesamolja med 3 msk rapsolja, 1 msk japansk soja, 1 msk honung, 2 tsk mortlad szechuanpeppar, 2 tsk salt, 2 pressade vitlöksklyftor och 2 tsk fint riven ingefära. Även några stänk mirin, risvinäger hade jag nog med om jag tänker efter, haha!
Fläskfilén har ju en något tunnare ”svans” och den fixar ni enkelt till genom att skära ett snitt cirka 5 – 6 centimeter från den tunnaste änden. Snittet skärs nästan ända ner till skärbrädan. Sedan viker ni tillbaka den tunna biten och binder upp med steksnöre. På så vis har ni skapat en fläskfilé som är hyfsat jämntjock hela vägen och då får ni en bit som är lättare att tillaga till finfint resultat.
Marinera fläskfilén i minst fyra timmar i dubbla plastpåsar. Vänd då och då så att de ljuvliga smakerna blandas och njuts fint!
Tänd grillen, jag använde min gasolgrill denna gång. Sätt mittenbrännaren på max och den yttre brännaren på medelhög. Ställ en röklåda med smokechips av körsbärsträ, eller kanske pekan, på det varmaste stället och invänta bolmande.
När ni fått effekten som ni ser på bilden ovan så ska köttet läggas på. Några minuter över mittenbrännaren som är på hög värme så att köttet bryns fint runt om och sedan kan ni flytta ut köttbiten över den något lägre värmen. Grilla köttet i några minuter per sida tills ni når en innertemperatur på 63°C då fläskfilén är kanon. Låt vila i folie i 5 minuter innan ni trancherar så vandrar tempen upp till ca 65°.
En god nudelsallad med glasnudlar, pak choi, lite rostade sesamfrön, ingefära och en sojadressing till passar fint till och sätter ihop de asiatiska smakerna mycket läckert. Livet är så sjukt kul! Hahah! 🙂
//Frederik