Hasselnötsbräck & hallnosås
Hej goda medborgare,
Här kommer återigen ett litet desserttips. Som medlem i glassakademien får man ibland kul uppdrag, här var uppdraget en finfin topping till Häagen-Dazs Belgian Chocolate och det var precis vad de fick. En finfin topping! 🙂 Något för helgen kanske?
HASSELNÖTSBRÄCK & HALLONSÅS
Löjligt läcker topping till Häagen-Dazs Belgian Chocolate
Bräcket:
100 g strösocker
¾ dl ljus sirap
2 msk vatten
¾ dl hasselnötter
2 msk torkade gojibär
1 msk smör
Flingsalt
Såsen:
2 dl hallon
1 dl vatten
3 msk socker
½ vaniljstång
Vi börjar med bräcket.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg och doftar riktigt gott. Låt svalna och krossa sedan lätt i en dubbelvikt kökshandduk.
Vispa ihop socker, vatten och sirap och koka upp. Tillsätt de rostade hasselnötterna och låt sjuda på medelvärme till en temperatur på 150°C.
Rör ned smöret och blanda runt. Häll ut den heta smeten på en bakplåtspappersbeklädd i ett tunt lager och strössla över de torkade gojibären och en nypa flingsalt.
Låt bräcket stelna helt och bli rumstempererat och bryt sedan lagom stora bitar.
Koka upp hallon, vatten, socker och frön från en halv delad vaniljstång. Låt även den urskrapade vaniljstången koka med. När sockret lösts upp, lyft ur vaniljstången.
Häll upp lite varm hallonsås på faten, lägg upp en stor kula Häagen-Dazs Belgian Chocolate och toppa med en bit hasselnötsbräck.
Smaklig godsak!
//Frederik Zäll