Grekiska biffar, sallad & tzatziki
Hej vänner,
Vardagen har mött oss väl och jag är taggad för allt coolt som händer nu under sensommar och höst. För att välkomna familjen tillbaka till ”vardagen” drog jag till med en liten grekinspirerad mysig festmåltid. Biffar på spett, grekisk sallad och tzatziki.
Grekiska Biffar på Spett
500 g nötfärs
1/2 gul lök, riven
2 msk torkad oregano
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 ägg
Flytande honung
1 citron
Havssalt & svartpeppar
Mixa allt till en jämn smet. Provstek en liten klick i olivolja och se till att smakerna sitter där de ska. Trä sedan upp ”korvar” på spett. Sätt ugnen på 225°C och baka av spetten i 5 minuter innan de vänds och bakas ytterligare 5 minuter på andra sidan. Ta ut, ringla över lite honung och lägg åt sidan tills senare. Precis innan servering hettas olivolja upp i en stekpanna och spetten steks hastigt och hårt runt om. Pressa över en hel citron innan servering.
Grekisk Sallad
1 skivad rödlök
3 stora klyftade tomater
1 rejäl bit fetaost
1/2 gurka, fint skuren
1/2 citron
2 msk grekisk olivolja
1 knippe färsk oregano
Havssalt & svartpeppar
Blanda varsamt det hela till en fin sallad. Fetaosten smular lätt så vänd som sagt runt mycket varsamt.
Jag har valt att lägga oliver vid sidan av eftersom jag inte alls gillar dem, men min kära fru älskar dem… Hahah! 🙂
Tzatziki
2 dl grekisk yoghurt
2 klyftor pressad vitlök
1/3 gurka, fint skuren
1/2 msk grekisk olivolja
1 msk citronsaft
Havssalt & svartpeppar
Blanda samman ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt dra, gärna i rumstemperatur i 30 minuter, Då kommer smakerna att växa och bli riktigt fina. Jag tycker också att det kan vara gott att runda av smakerna med en liten klick honung.
Smaklig spis vänner!
//Frederik