Pilgrimsmussla Provencal

Norska pilgrimsmusslor i skal Lyxlagat Norsk fisk

Här har vi lyx och livskvalitet i en liten stekpanna. Franska smaker och toner lockar ofta till goda stunder och detta är sannerligen inget undantag. En riktigt fin Chablis passar både kocken och gästerna och magiska Carla Bruni i stereon sitter som en smäck. Livsglädje alltså!

Pilgrimsmusslor blir som störst cirka 16 cm i diameter och har en vit/brun/rosa ton i skalet. De förflyttar sig under vattnet genom att öppna och stänga sig och på så sätt ”hoppa” framåt. Den orangea romsäcken går utmärkt att äta, även om vi idag inte kommer att ha med den i tillagningen.

COQUILLES SAINT-JAQUES PROVENÇALE

Pilgrimsmusslor provencale med grön sparris

4 lyxiga lunchportioner eller förrätter

16 Norska färska pilgrimsmusslor
1 knippe grön sparris
12 körsbärstomater
175 g fin salladsmix
4 solovitlökar
4 schalottenlökar
3 salladslökar
1 bunt krusbladig persilja
2 stänk rödvinsvinäger
Olivolja
Havssalt & nymald svartpeppar
Baguetter till er alla

I kockens glas: Chablis Premier Cru Montée deTonnerre (74723)
I kockens öra: Carla Bruni – Quelqu’un m’a dit 

Pilgrimsmussla provencale Norsk Fisk Lyxlagat

Bryt av och släng den nedre ”träiga” biten av era sparrisar. Förväll sparrisarna i lättsaltat sjudande vatten i 2 – 3 minuter och lägg dem sedan direkt i iskallt vatten. På detta sätt bevaras sparrisens fina krispighet. Skölj salladen och låt rinna av i ett durkslag.

Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlökarna. Finhacka persiljan.

Bänd upp skalen på musslorna och skär varsamt ut den vita fina muskeln som är vad vi idag ska halstra. Skölj av.

Hetta upp en stor stekpanna med 2 – 3 msk olivolja. Krydda pilgrimsmusslorna rejält med salt och peppar på båda sidorna. När pannan är varm, stek musslorna cirka 1 minut per sida. Stänk över lite rödvinsvinäger och strö över schalottenlök, vitlök och hackad persilja. Vänd runt hastigt.

Lägg upp sparris, sallad och fyra musslor per person. Dela körsbärstomaterna och fördela dem på tallrikarna. Skeda över lite olja från stekpannan med de ljuvliga vitlökssmakerna och strö till sist över fint skivad salladslök. Servera med krispiga baguetter.

Glatt liv!

Du kanske också gillar