Potage Francais D’oignon

01 Potage Francais D'oignon

Vilken klassiker! Det är otroligt gott med det rostade brödet som möter den söta löksoppan. Soppan är kraftfull och mättande så gör små portioner om den skall användas som förrätt.

Passande nog handlar min bokblogg denna vecka om Cognac. Varför inte plocka fram en god sådan att avnjuta efter maten…

Potage Francais D’oignon
Fransk löksoppa

4 ganska små portioner

5 stora gula lökar
1 solovitlök
1 lagerblad
1 ½ msk hönsfond
6 dl vatten
2 dl torrt, vitt vin
Salt och nymald vitpeppar
2 kvistar färsk timjan
2 msk smör
4 skivor vitt bröd
200 g riven Gruyère
Muscovadosocker
I kockens glas smakar en Chablis (nr 2430) Frankrike
I kockens öra önskas Dean Martin – La Vie En Rose

Tillsammans med Dean Martins overkligt kungliga tolkning av La Vie En Rose & en Chablis lagar vi mat idag. Börja med att blötlägga grytan i 30 minuter och vila lite sen.

Skala lökarna och skiva dem tunt i en mandolin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs all lök i lite smör i en stekpanna.

Strö över en nypa muscovadosocker, vänd runt och häll över löken i grytan.

Slå på vatten, fond och det vita vinet. Hacka timjan lägg ner i grytan tillsammans med ett lagerblad. Salta och peppra lätt och lägg sedan på locket.

Ställ grytan i ugnen och sätt ugnen på 225°C i ca 60 minuter.

När fem minuter återstår är det hög tid att rosta brödskivorna.

Ta ut grytan, lyft ur lagerbladet och häll upp soppan i portionsskålar. Lägg i rostat bröd och riv över rikligt med ost. Gratinera tills osten fått vackert gyllenbrun färg.

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Blev så sugen på löksoppa nu men så är det ju lunchtid. Denna soppa ska provas jag lovar, har några olika varianter men gillar att prova nytt:) Gillar soppor på vintern och extra gott med en bit grovt hembakat surdegsbröd till men med löksoppan är det ju så fiffigt att brödet är ini. Har även ätit soppa som är i en urgröpt bröd-bulle, gott men rätt mastigt, lite kul iaf:) Har du provat det? Ha det gott -Hälsningar från oss i norr

  2. Åsa/ En Sida Med Mat

    Har aldrig ätit detta förut, men varit så sugen på att prova!!
    Och inte dest mindre nu när man ser den frestande bilden…
    Många ingredienser, men det är den säkert värd!

  3. frederik

    Hej på er vänner,
    Tack för era kommentarer! 🙂
    Ingrid, jag har inte provat att äta soppa ur bröd, men jag har ett mycket gott recept på ett boulebröd fylld med smaskens. Kolla dagens inlägg. 🙂
    //Frederik