Oeufs en cocotte á la Lorraine

oeufs

Frukost kan vara något alldeles extra. På resande fot uppskattar jag alltid en stor, mångfaldig hotellfrukost. Problemet är att Eskobar oftast turnerar i Nightlinerbuss vilket innebär att man sover på bussen och genomför alla resor på natten. Man går alltså miste om den ljuvliga hotellfrukosten.

Lyxig frukost gör man dock bäst själv. Jag har ett kärt minne från sommaren 2007 då jag och Marie var ute med Lillbåten och fann lugnet i Lådnafladen lockande. Vi la till och bestämde oss för att stanna över natten. Morgonen efter gick jag iland för en promenad. När jag kom åter satt Marie på akterdäck med frukosten uppdukad. Nykokt kaffe och gott bröd, men inte nog med det… På bordet låg även morgontidningen och färska wienerbröd. Var fick hon tag i detta tro? Jo, varje morgon åker ”Bull Båten” runt bland skärgårdens gäster med bröd, tidningar, grönsaker och en mängd annat njutbart. Lyxig tillvaro!

Här kommer ett recept på ägg för en lyxig hemmafrukost.

Missa givetvis inte min bok blogg. Måndag innebär ny ”veckans bok”…

Oeufs en cocotte á la Lorraine

4 portioner

4 ägg
4 skivor rökt sidfläsk
2 msk crème fraiche
2 msk orökt kaviar
1/3 knippe dill
1/3 knippe gräslök
1 citron
salt & Peppar
smör
I kockens glas: En kopp nybryggt kaffe
I kockens öra: Cat Stevens – Morning Has Broken

Sätt ugnen på 200°C med en till hälften vattenfylld stor form.

Strimla och stek fläsket knaprigt.

Smöra små portionsformar. Fördela fläsket och knäck ett ägg i varje form. Spara lite fläsk till topping. Ställ formarna i ugnens sjudande vattenbad i ca 6 minuter.

Rör ihop crème fraiche, kaviar, gräslök, dill & citron. Smaka av med svartpeppar.

Spritsa krämen på ägget och garnera med hackad gräslök, knaprigt fläsk och lite nymald svartpeppar. Serveras på sybaritens frukostbord en sansad söndag.

Carpe diem käraste vänner!

Du kanske också gillar