Klassisk, underbar Slottsstek

slottsstek

Jag gjorde slottsstek igår. Ojojoj detta är ju något av det godaste som finns. Jag fullkomligen älskar att äta den klassiska maten då barndomsminnen kommer flygande från alla håll och kanter. Receptet nedan är baserat på ett recept från recept.nu. Är ni sugna på musslor i weissbier? Vad man dricker till just en sådan rätt och mycket mer finns att läsa på min bokblogg>>.

Ta tag i detta och servera denna underbara måltid. På söndag kanske? Eller varför inte göra en klassisk söndagsstek en tisdag?

Slottsstek med hasselbackspotatis

4-5 portioner

Steken:
1
kg nötstek av fransyska
3-4 3 dl nötbuljong
4 3 st steklökar
4-6 4 st ansjovisfiléer
1 1 st lagerblad
6-8 5 kryddpepparkorn
4-5 4 vitpepparkorn
1 1 msk ättika
1 1 msk sirap
salt och peppar
Såsen:
2 2 msk smör
2 1/2 2 msk vetemjöl
3 2,5 dl steksky
1 msk kalvfond
1-2 1,5 dl grädde
salt och peppar
gelé
I kockens glas: Sotholmen Extra Stout (nr 11723)
I kockens öra: Ron Block – Faraway Land

Sätt ugnen på 150°C.

Börja med att skölja steken och skära bort eventuella hinnor. Klappa sedan in salt och peppar runt om hela köttbiten. Bryn den runt om i lite smör i en stekpanna och lägg den sedan i en ugnsform.

Skala och dela lökarna, finhacka ansjovisfiléerna och blanda ihop detta med buljong, ättika, sirap, lagerblad och alla pepparkorn. Häll godiset runt steken. Sätt in en stektermometer i köttet och stek det långsamt till cirka 70°C. Ta sedan ut det och låt vila i ugnsfolie. jag gillar att ösa steken några gånger under resans gång.

Fräs smöret och mjölet i en tjockbottnad kastrull. Sila stekspadet och häll det i såskastrullen tillsammans med grädden. Låt koka upp och sedan puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med gelé, salt och peppar.

Servera den tunt skivade slottssteken med sås, hasselbackspotatis, svartvinbärsgelé och pressgurka. Herrejisses!!! Hahah! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar