Glädjens Chokladtårta

img_0044

I påskhelgen gjorde Marie en helt sjukt god tårta. Givetvis är det lite sent med påsktemat, men byt ut marsipankycklingarna mot andra marsipanfigurer och fira något annat. En härlig fredag som denna kanske..?

Receptet är från AlltOmMat.se och rekommenderas varmt, varmt!

Chokladtårta

bild-2

I bagarens glas: Aberlour 10 Years (nr 501)
I bagarens öra: The Four Tops – It’s The Same Old Song

En superb, något underskattad whisky och en helt otroligt glädjande låt & video med The Four Tops! Glad fredag!

1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält. Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen.

2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.

4. Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.

5. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen.
Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.

6. Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. millan

    Ser jättegod ut :-)!!
    trevlig fredá kväll!