TV4 – Koreansk höstmat

lyxlagat, asiatisk, koreansk, tv4, nyhetsmorgon, saltsten, frederik zäll

Hej vänner,

I lördags var jag åter på plats på Tegeluddsvägen, hos TV4 Nyhetsmorgon tillsammans med Jeppe Börjesson och massa roliga och intressanta gäster. Jag tänkte att det var dags att verkligen fixa till lite värmande mat i höstrusket och då tycker jag det finns några olika vägar att gå. Skog/svamp/vilt och mustigt är ju en klassisk höstkänsla i maten, men jag gick istället mot het och kryddig asiatisk mat med lite koreansk feeling.

Klicka på bilden nedan för att se ett hopklipp från sändningen.

frederik zäll, lyxlagat, asiatiskt, kimchi, saltsten, koreansk, nyhetsmorgon, tv4

Här nedan följer alla recept som jag tillagade. Först ut är saltstenen och den delikata entrecôte som jag stekte. Själva saltstenen kan ni läsa mer om här eller inhandla till exempel via Bagaren & Kocken ;

lyxlagat, asiatisk, koreansk, tv4, nyhetsmorgon, saltsten, frederik zäll

CITRONGRÄSMARINERAD ENTRECÔTE PÅ SALTSTEN

4 portioner

2 skivor toppkvalitativ entrecôte à 400 g
2 citrongräs
1 msk riven vitlök
1 msk riven ingefära
Chiliflingor
Olivolja
1 saltsten för stekning

Marinera entrecôteskivorna i 1 dl olivolja, sönderbankade citrongräs, vitlök och ingefära. Låt ligga i dubbla plastpåsar i kylskåp över natten.

Saltstenen hettas upp direkt på spisen, gradvis. Sätt på lägsta nivån och höj därefter var 20e minut tills ni uppnår maxtemperaturen. Har ni induktionshäll så finns det speciella ’distanser’ att köpa på välsorterade köksbutiker. När saltstenen är rykande het, torka av köttbitarna och stek dem direkt på stenen som ger en otroligt delikat sälta. Inget övrigt salt behövs.

Vänd efter någon minut och stek på andra sidan till en innertemperatur av 55°C. Låt vila i ytterligare några minuter innan köttet trancheras i riktigt tunna skivor. Strö över chiliflingor och servera direkt tillsammans med kokt ris, kimchi, spetskålsallad, gurksallad och koriander- & chilimajonnäs.

—–

lyxlagat, asiatisk, koreansk, tv4, nyhetsmorgon, saltsten, frederik zäll

GURKSALLAD MED INGEFÄRA & SALLADSLÖK

4 tillbehörsportioner

1 gurka
1 msk ljus soja
2 msk risvinäger
1 msk strösocker
1 tsk chilipulver
1 tsk sesamfrön
1 msk färskriven ingefära
2 salladslökar

Skiva gurkan i 2 mm tjocka skivor. Vispa ihop soja, vinäger, socker, chilipulver och ingefära i en bunke. Smaka av.

Tillsätt fint skuren salladslök, sesamfrön och den skivade gurkan och blanda väl. Låt marinera i rumstemperatur i 30 minuter så att gurkan suger upp de goda smakerna i dressingen.

—–

lyxlagat, asiatisk, koreansk, tv4, nyhetsmorgon, saltsten, frederik zäll

EXPRESS KIMCHI

4 tillbehörsportioner

500 g kinakål eller vitkål
1,5 msk heta chiliflingor
1 msk chilipulver
1 msk socker
1,5 msk fisksås
1,5 msk riven vitlök
1 msk färskriven ingefära
2 salladslökar
½ fint strimlad morot
Salt
Vatten

Ansa och strimla kålen grovt. Lägg i en bunke tillsammans med 3 dl vatten och cirka 1,5 msk salt. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter.

Blanda ingredienserna till marinaden. Chiliflingor, socker, fisksås, vitlök, ingefära, mycket fint skuren salladslök och morot. Skölj vitkålen riktigt väl och låt rinna av i ett durkslag. Blanda vitkålen och marinaden i en bunke och knåda riktigt, riktigt hårt. Använd gärna handskar då det är riktigt starkt.

Lägg över kimchin i en tätslutande plastpåse, pressa ur all luft och låt marinera i minst 30 minuter i rumstemperatur. Servera sedan som en krispig, het kålsallad.

—–

lyxlagat, asiatisk, koreansk, tv4, nyhetsmorgon, saltsten, frederik zäll

SPETSKÅLSALLAD MED GRAPE- & SESAMMARINAD

4 tillbehörsportioner

1 litet huvud spetskål
100 g groddar
1 grapefrukt
2 msk sesamolja
1,5 msk fisksås
1 msk socker
1 msk vatten
1 röd chilifrukt

Vispa ihop saften från grapefrukten med sesamolja & fisksås. Strimla spetskålen fint på en mandolin. Blanda med groddarna, skölj och låt rinna av. Kärna ur och strimla chilifrukten fint. Häll marinaden över de krispiga godsakerna och blanda väl. Låt marinera i 30 minuter innan servering.

—–

lyxlagat, asiatisk, koreansk, tv4, nyhetsmorgon, saltsten, frederik zäll

KORIANDER- & CHILIMAJONNÄS

1 äggula
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 dl kallpressad rapsolja
1 kruka koriander
1 röd chilifrukt
Salt & svartpeppar

Vispa ihop äggulan med dijon och vinäger. Vispa sedan i oljan droppvis under konstant vispande. Öka till en tunn stråle av oljan när majonnäsen satt sig. Fortsätt vispa tills all olja är i. Skär koriandern grovt. Kärna ur och finstrimla chilifrukten. Rör ner till hela i majonnäsen och smaka sedan av med salt och peppar.

Du kanske också gillar