Skinpytt i folie i bastun
Här kommer ett kul och inspirerande sätt att tillaga mat på. Jag skriver numera för en tidning som heter Äventyrliga Familjer där jag skapar recept och tokiga idéer på hur man kan fixa till utsökta mellanmål, huvudrätter eller andra godsaker på utflykten. Här hade vi frusit rejält efter en utflykt vid Österskärs Havsbad (inte badat dock… 🙂 ) och då hade jag planerat för värmande mat…
Efter en underbar och utsökt utflykt var det dags för gänget att värma sig i den lilla bastun. Jag, Herr Zäll, hade dock andra planer. Skinkpytten hade jag förberett enligt receptet nedan, nu var det bara uppvärmning och äggstekning som stod på schemat. Bastuaggregatet är ju en perfekt värmekälla för matlagning. Den ska vara rejält uppvärmd i förväg innan maten ska lagas. Glädje, simpelt och grymt gott.
Skinkpytt på bastuaggregatet
4 portioner
400 g kokt skinka
1 stor gul lök
250 g potatis
150 g morot
150 g palsternacka
2 dl fina trattkantareller
1 liten bunt bladpersilja
4 ägg
Smör till stekning
Salt & nymald svartpeppar
Serveras med Inlagda skivade rödbetor & HP Sauce
I kockens öra: Bing Crosby – Mele Kalikimaka
I kockens glas: Nils Oscar Julöl
Har ni, som vi, tjuvstartat med julskinkan sedan ett tag tillbaka så kan ni med stor fördel använda er av en bit julskinka till detta finfina recept. En skvätt galet god julöl och tidernas varmaste julsång passar perfekt en dag som denna.
Skala och skär potatis, morot och palsternacka i tärningar. Förkoka dem i 6-7 minuter tills de känns så gott som klara. Testa med en sticka. Tärna även skinkan i lika stora tärningar.
Skala och hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med en fin klick smör. Blondera löken, dvs stek den utan att den tar färg, och tillsätt därefter skinkan. Efter 2-3 minuter är det dags för rotsakerna. Vänd ner dem, salta och peppra och vänd runt. Låt gå tills pytten börjat få fin färg.
Rensa svampen och finhacka persiljan. Vänd ner det i pannan och blanda runt. Låt stekas ytterligare några minuter. Smaka av. Dra pannan från värmen och låt det hela svalna något.
Dela upp pytten på fyra folieark som smörats lite i botten. Vik ihop det hela till täta paket så att inget trillar ut och packa sedan glädjen i ryggan innan det bär av.
När bastuaggregatet är riktigt varmt och likaså bastuns gäster är det dags att färdigställa mästerpytten. Öppna upp foliepaketen, gör en grop för ägget i mitten av pytten och knäck ett ägg i varje paket. Förslut återigen paketen och lägg dem på aggregatet. Vi vill inte att det ska läcka ut mat i värmekällan så var varsam.
När ägget stelnat är maten klar. Servera det goda i foliepaketen med lite HP Sauce och några skivor inlagda rödbetor. Glatt äro livet i en bastu!