Semla – Tjohoo!!!

Ja, det är idag den 8e februari och fram tills i förrgår hade jag inte ätit en enda semla i år. Det är skandal, det är värre än skandal!!! Haha! Jag har haft så mycket att göra och så mycket mat i huvudet så jag helt enkelt glömt bort semlan. I förrgår rådde Marie bot på det och bakade till några semlor, äntligen! 🙂

Semlor

ca 14 st

100g smör
3 dl mjölk
50g jäst
1 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
1 dl socker
2 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning:
350 g mandelmassa
Mjölk
5 dl grädde
Pudra med florsocker & servera med het mjölk

I kockens glas skvalpar en fruktig Château du Breuil Calvados VSOP (nr 247)
I kockens öra sjunger José Feliciano – California Dreamin’

Ställ fram alla ingridienser så att de når rumstemperatur. Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk. Mät till 37°C. Häll ner jästen och rör om tills den lösts upp.

Stöt kardemumma i en mortel och tillsätt den tillsammans med salt, socker och ett ägg. Pudra ner lite av mjölet och hjorthornssalt och arbeta in i degen. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Använd assistent om ni har…

Jäs degen i 30 minuter under bakduk.

Vänd upp degen på ett bord och knåda rejält. Dela degen i 14 lika stora bitar och forma runda släta bullar. Lägg dem på bakplåtspappersbeklädda plåtar och jäs ytterligare 45 minuter.

Hetta upp ugnen till 225°C. Pensla bullarna med det andra ägget och grädda bullarna i ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna svalna.

Skär av ett ”lock” och gröp ett litet hål i varje bulle. Blanda inkråmet med mandelmassa och lite mjölk. Blanda tills det blir en härligt seg smet.

Fyll bullarna med smeten och spritsa över vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Serveras givetvis med het mjölk en kall dag.

Rödvin till mat del 4 av 4 är det idag dags för på bokbloggen.

//Frederik

Du kanske också gillar