Saffransbullarna är ett måste
Ja men visst är det väl ett måste med saffransbullar så här års..? Jag som gärna tjuvstartar julfirandet direkt efter båtsemestern råkade i kläm med min älskade hustru för några veckor sedan då jag ”tjuvätit” en lussebulle och pillat ur russinen som jag inte gillar. Problemet var med detta att jag råkade glömma dessa russin med lite gul deg på sig, liggandes på passagerarsätet i bilen… Hade jag bara slängt ut dem genom fönstret så hade det kanske varit det perfekta brottet, men här åkte jag dit så det stänkte om det. Hahah! 😀
Just nu sitter jag i vår nya Juicebar MoeJoe’s i Uppsala och njuter av all aktivitet. Elektriker jobbar, glaspartier sätts på plats, personalen tränar på drycker och toasts och jag sitter i hörnet och dricker kaffe. Mmmm…
Saffransbullar med mandelmassa
Ca 40 bullar
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
1 apelsin
Garnering och pensling
Lite mandelspån till garnering
1 ägg
I kockens glas: Nils Oscar Coffee Stout (nr 1484)
I kockens öra: Jewel – Silent Night
Jewel är en av mina absoluta favoritsångerskor. Här får ni en fin julsång tillsammans med Nils Oscars underbara Coffee Stout.
Smält smöret & tillsätt sedan mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en bunke och häll över lite av vätskan. Rör runt tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av vätskan, socker, salt, saffran & nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter.
Jäs degen under bakduk i ca 40 minuter.
Riv mandelmassan och blanda med smör och skalet från en apelsin.
Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två delar. Kavla ut varje bit till en fyrkant ca 40×30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.Lägg bitarna med snittytan upp på bakplåtspappersbeklädda plåtar. Täck över och jäs i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg. Strö över mandelspån och grädda sedan ljuvligheterna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt sedan svalna på galler.
God Lucia!
//Frederik
Jonas
Hej Frederik!
Vad roligt att jag ramlade in på den här bloggen, jag har nämligen för några dagar sedan sökt jobb på MoeJoe’s!! Jag hoppas verkligen inte att det är för sent, jag är helsåld på ert koncept och jag fullkomligt älskar musikstilen det står att ni kommer ha spelandes i högtalarna. Dessutom mailade jag för cirka fem minuter sen till info-mailen, vore härligt om du kunde kolla in det! / Jonas