Rostbiffspett på grillen
God måndag vänner,
Det är med stor avundsjuka jag bloggar idag. Våra kära vapendragare Åsa, Freddan & Filip som vi åkt båt med hela sommaren är fortfarande ute och åker!!! Jag vill oxå!! 🙂
Idag bjuder jag på en liten tillbakablick. Ovan ser ni vår Olivia vid Skomakarviken på Lådnaön. Vi lägger oss ofta i Lådnafladen första eller sista natten eftersom det är en lagom första/sistaresa till hemmahamnen sen. Lådnaön är dessutom helt otroligt vacker. Färskvattenpump kan man finna på högsta punkten och massor, jag menar MASSOR av kossor betar fritt på ön så det är mycket underhållande. Segelbåten som låg strax norr om oss hade besökare som nog gärna hade klättrat ombord om det inte vore för att klövarna gjorde det lite svårt vid relingen, hahaha! 🙂
På vägen till Lådnaön svängde vi in vid den fantastiska lanthandeln på Husarö för lite matshopping och så klart lite glass till barnen (och mig…) Denna lanthandel vet vilka gäster de har. Man kan till exempel köpa fryst mjölk!! (Som är en klassiker för oss båtmänniskor med kylväskor…) Hemmaodlade grönsaker och örter. Magiskt!
Middag äter vi så klart och vi tillhör logiskt nog de dårar som äter minst lika lyxigt ute i skärgården som hemma. Idag tänkte jag dela med mig av ett fint recept på rödvinsmarinerade rostbiffspett.
RÖDVINSMARINERADE ROSTBIFFSPETT
4 portioner
600 g rostbiff
100 g bacon i bit
2 rödlökar
Marinaden:
1,5 dl rött vin
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1 finhackad vitlöksklyfta
2 kvistar rosmarin
2 lagerblad
1 msk örtsalt
Koka ihop marinaden med vin, vinäger, muscovado, vitlök, finhackade rosmarinsblad, lagerblad och örtsalt. Låt puttra i 10 minuter och dra sedan åt sidan. Låt svalna helt.
Putsa rostbiffen och skär den i kuber om cirka 3 x 3 centimeter. Skala och klyfta rödlökarna. Skär bacon i 5 mm tjocka skivor och sedan i 3 centimeter breda bitar.
Varva rostbiff, rödlöksklyfta och bacon på spett. ”Klä in” spetsarna med lite grillfolie och lägg sedan spetten i dubbla plastpåsar. Häll över den kalla marinaden och låt marinera i kylskåp över natten.
När det är dags för mat, hetta upp er grill och grilla spetten på direkt & hög värme till fin färg runt om. Servera sedan de löjligt goda spetten med en kall potatissallad eller något annat smarrigt.
För båt / campingentusiaster kommer här ett litet bonustips; När ni förslutit de dubbla påsarna för att marinera köttet så går det utmärkt att lägga in hela paketet i frysen. Så gjorde jag. När vi sedan gav oss iväg med båten så fick köttet tina i kylskåpet/kylväskan och dag 2 var det färdigmarinerat och tinat. Redo för grillen. Alla tips för att hjälpa till med att hålla kallt i kylväskan är bra tips, haha! Bra där! 🙂