Räksoppa, Chèvretoast & Nils Oscar
Krämiga och mjuka konsistenser i både soppa och chèvre möts perfekt av en krispig toast.
Krämig Räksoppa med chèvretoast
4 portioner
500 g räkor med skal
2 schalottenlökar
1 msk smör
2 msk skaldjursfond
1 dl vatten
2 dl vitt vin
1,5 dl grädde 40%
1 dl mjölk
1 msk citronsaft
1 msk finhackad dill
1 dl crème fraiche
1 knivsudd Cayennepeppar
1 lagom stor nypa salt
I kockens glas kluckar en Nils Oscar Oktoberfest (11215)
I kockens öra sjungs Blått en dag ett ögonblick i sänder med Freddie Wadling
Har ni köpt frysta räkor så se till att de tinar i lugn och ro. Lägg dem i rumstemperatur på lite hushållspapper. Skala sedan de små godingarna. Kanske är det läge att direkt slänga skalen i soptunnan eller sopnedkastet. Ta med dig en pilsner på den lilla promenaden så har ni höjt er livsnjutarnivå ett snäpp till!
Denna fina ale är mycket fruktig, i söt körsbärston när det gäller doften och bjuder sedan på utsökt beska och blommighet i den maltiga smaken. Lyckan är på topp och höjs till 110% med Herr Wadling som står för kvällens underhållning.
Skala och finhacka era vackra schalottenlökar. Hetta upp lite smör i en tjockbottnad kastrull och blondera löken fint.
Häll på vatten, vin, fond, citron, mjölk och grädde. Koka upp och låt sedan soppan puttra varsamt på svag värme i cirka 7-8 minuter.
Rör under tiden ihop crème fraiche med lite cayennepeppar och finhackad dill. Smaka sedan av med salt.
Fördela räkorna i fyra vackra portionsskålar, häll över den krämiga soppan och avsluta med en rejäl klick cayenne- och dillcrème.
Det är ytterst smakligt att servera en gratinerad chèvretoast till den underbara soppan. Sätt ugnen på 225° grill. Lägg en bit chèvre på en tjock skiva lantbröd, ringla över lite olivolja och honung och gratinera tills osten börjar småbubbla. Vilken fantastisk glädje!