Pizzornas Pizza

Ska man äta pizza så ska man sannerligen se till att äta en riktigt god pizza. Gör man en pizza hemma med sanslöst fin topping så är pizza inget annat än riktig lyxmat. Nedan följer min absolut favorit, det tar sin lilla tid, men det är ju det som är hela poängen!! 🙂

pizza, lyxlagat

PIZZA RADICCHIO

4 pizzor

Degen:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Fyllningen:
En god och tjock tomatsås
Radicchiosallad
Riven mozzarella
Buffelmozzarella
Färsk oregano
Olivolja & balsamvinäger
Flingsalt & Svartpeppar
Köttet:
400 g fläskkotlett i bit
2 klyftor vitlök
10 kvistar färsk oregano
Salt & svartpeppar
Olivolja
Balsamicolök:
1 rödlök i tunna skivor
1 msk olivolja
1,5 msk råsocker
4 msk balsamvinäger

pizza, lyxlagat

Förmiddagens jobb:
Sätt ugnen på 100°C. Putsa köttbiten och gnid in den i grovt hackad vitlök och oregano. Krydda rikligt med salt och peppar och ringla på olivolja. Baka i ugnen till en innertemperatur av 75°C.

pizza, lyxlagat, kotlett

Lått sedan köttet svalna. Lägg det svala köttet i dubbla plastpåsar och häll över all steksaft. Låt vila i kylskåpet tills det är dags att baka pizzorna. Skiva då det kalla köttet i riktigt tunna skivor.

pizza, lyxlagat, kotlett

Dags att göra degen.Sätt ugnen på 250°C med bakstenen på plats, gärna en timma innan användning så stenen blir riktigt het.

Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.

Därefter är det dags för löken. Hetta upp olivolja i en lite kastrull och fräs lökringarna utan att de tar färg. Slå på råsocker och blanda runt. Låt gå tills sockret är helt upplöst. Slå på balsamvinäger och vänd runt. Låt sjuda vidare tills en syltliknande konsitens innfinner sig, cirka 5-6 minuter. Ställ åt sidan.

pizza, lyxlagat, karamelliserad rödlök

Riv radicchioo i stora bitar, slå på lite olja och vinäger, salt & peppar. Kasta runt och ställ svalt. Dela därefter degen i fyra delar och kavla ut pizzorna på välmjölat bord.

Fyllningen monteras i följande ordning; Tomatsås, färska oreganoblad, balsamlökar, skivad kotlettrad och sist riven mozzarella. Baka av pizzan i några minuter tills den är lätt gyllene i kanterna och bubblande ovanpå.

Ta ut pizzan och lägg på bitar av buffelmozzarella och marinerad radicchio, avsluta med lite svartpeppar och lite flingsalt.

Så där ja!! Inget snack om saken, den bääästa pizzan i stada!! 🙂

//F

Du kanske också gillar