Pastagratäng med kassler & broccoli

God onsdag gott folk.

Jag har kört in i en värld av gratänger och ugnsbakade ting. En väldigt trevlig värld må jag säga. Dessutom är det perfekt nu när man lever i en ovetande tillvaro. När som helst ska vi kasta oss in i bilen till bb och det kan lika väl dröja ytterligare några veckor. Just i denna tillvaro är det super att ha en förberedd gratäng i kylen som man bara kan poppa in i ugnen när det börjar närma sig hunger. Min version av snabbmat alltså, haha! 🙂

Jag gjorde förra veckan en gratäng med pasta, skinka och ärtor. Här kommer samma gratäng men med annan fyllning. Grymt gott.

Pastagratäng med kassler och broccoli

4 portioner

4 portioner pasta, (kokt)
200 g brocoli, bruten i små buketter, förkokt i cirka 5 minuter.
200 g kassler, skuren i små tärningar
Parmesan
Olivolja
salt & svartpeppar
Ostsåsen:
50 g smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
4 dl riven parmesan
2 msk dijon

Börja med att sätta ugnen på 225°C och gör sedan ostsåsen.

Låt smöret smälta långsamt i en kastrull, sänk värmen en aning och vispa ner mjölet. Späd sedan med mjölk under vispande. Låt sjuda under omrörning i ca 3 minuter. Vänd till sist ner parmesan och låt smälta. Smaka av med dijon, lite salt och nymald peppar. Ta bort kastrullen från värmen.

Smörj en ugnsfast form med en klick smör.

Sprid ut tärnad kassler, broccoli och kokt pasta. Blanda runt väl och krydda med en liten nypa salt och peppar. Slå på ostsåsen, riv över rikligt med parmesan och sätt in formen i ugnen. Låt stå i cirka 15 minuter.

För er Lyxlagare så är det bara säga njut. Njut av er favoritpils och kanske lite Tom Waits. Smaklig måltid vänner, nu ska jag in i studion med bandet. Glädje! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar