Min sjätte bok i butik nu! – Tjohooooo!

Hej hej,

Receptet som följer nedan finns bland annat med i min nya bok Lergrytor, Stekar & Långkok som finns i butik nu. Tjohooo! Jag återkommer så klart med en djupare titt i boken inom kort.

Nyligen gjorde jag en variant på sjömansbiff med röd chili och en del annat som skiljer sig från min vanliga variant och ibland är det när man testar nya varianter som man inser att ens klassiska recept som man gjort tusen gånger är grymt, grymt bra.

Därför väljer jag att helt och hållet hoppa över receptet vars resultat syns på bilden nedan och tipsar er istället om min superfina sjömansbiff i lergryta gjord med den underbara rökportern från Nisse O. (Nils Oscar alltså, haha! 🙂 )

Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter

4 portioner

600 g framdel av nöt (bog, märgpipa, högrev)
600 g fast potatis
3 gula lökar
1 flaska Nils Oscar Rökporter (5 dl)
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1 dl finhackad blad persilja
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad körvel
1 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
2 msk japansk soja
2 msk smör
Saltgurka
I kockens öra: John Lennon – Woman 

Blötlägg den vackra grytan i 30 minuter och njut av underbara John Lennon.

Skär köttet i strimlor och banka sedan lätt ut strimlorna till plattor med en köttklubba.

Skala lök och potatis. Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och skiva löken mycket fint.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn löken och köttet. Ta sedan stekpannan från värmen.

Varva potatis, kött, och lök i lergrytan. Strö över lite timjan och körvel. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ur stekpannan med vatten och fond. Häll det hela i grytan. Häll även över 4 dl av den goda portern. Jag vet, det blir en dl över… Varsågod…

Slå på soja och lägg ner vitpepparkornen tillsammans med lagerbladet.

Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i 1 timme och 30 minuter.

Strö över finhackad persilja innan servering och avnjut med en kall pils, ett gott hembakat bröd och krispig saltgurka. Lyx i lera!

Glädje!!! 🙂

//F

 

Du kanske också gillar

  1. Njursta

    Vad spännande att Monica Z Och John L sjungit en duett?….

  2. lyxlagat

    Haha, oj då. Jo, det hade ju varit ngt. Det blev svårt att välja musik så det blev lite av allt så att säga. Har nu ändrat mig så det handlar om Mr Lennon och ingen annan, tack Njursta… 🙂

    //F

  3. Fröken Dill

    Spännande! Vi lagar en hel del mat i lergryta, men ibland får man lite brist på inspiration så boken låter helt perfekt!
    tycker fröken Dill

  4. lyxlagat

    Hej, otroligt trist att höra. I boken skriver jag att det beror en hel del på hur snabb ugn man har och att man måste ”lära känna” samarbetet ugn/lergryta. Detta recept har jag gjort otaliga gånger och det fungerar perfekt varje gång. Potatis skivad i 1 centimeters skivor i 150 grader i 90 minuter minus 10 minuter för ugnens uppstart räcker i alla fall hos mig. Det gör mig ledsen att din middag inte är till belåtenhet.
    Med vänlig hälsning, Frederik

  5. m

    jag är HUNGRIG! och skulle litat på min instinkt för med tio minuter kvar är potatisen närapå rå… Den där temperaturen kan inte stämma!

  6. Lotta

    Tur att bloggen finns när man glömt inköpslistan hemma

  7. lyxlagat

    Exakt. Haha! 😉
    //F