Mexican Tacos, TV4
Hej vänner,
Hoppas inledningen på veckan varit kanon och att ni inspirerats rejält av mitt senaste besök på TV4 Nyhetsmorgon.
Jag tänkte att jag skulle droppa in med lite recept så klart, läs, inspireras, laga och njuuuut! 🙂
WHEAT TORTILLAS
10 st små
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ dl rapsolja
1 tsk bakpulver
1,25 dl varmt vatten
Sikta mjöl, salt och bakpulver i en stor bunke. Slå på oljan och blanda med fingrarna till en smulig deg. Slå på vattnet och knåda till en kladdig deg.
Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter.
Dela degen i 10 lika stora delar och rulla dem till fina bollar. Täck över dem med en fuktig duk. Mjöla ett bord väl och kavla ut bollarna till 5 – 6 mm tjocka rundlar. De behöver absolut inte vara helt runda och perfekta!
Hetta upp en gjutjärnspanna utan smör eller matfett, låt den gå på medeltemperatur. Stek sedan tortillas i cirka 30 sekunder per sida. Den ska inte få hel och jämn färg, men några mörkare prickar här och där ska det bli. De skall fortfarande vara ljusa i grunden.
Rulla ihop tortillan till en fin rulle och rulla in den i en fuktig handduk. Fortsätt med nästa tills alla tortillas är klara.
GRIDDLED TUNA
600 g MSC-märkt färsk tonfisk
Rapsolja
Lime
Mald koriander
Havssalt och rosépeppar
Mortla en rejäl nypa havssalt, rosépeppar och mald koriander till en härligt doftande kryddblandning. Pudra fiskfiléerna runt om och klappa in kryddorna så att de fastnar.
Precis innan servering, hetta upp lite rapsolja i en gjutjärnspanna till riktigt hög värme och halstra tonfisken hårt, men mycket hastigt, cirka 20 – 30 sekunder per sida. Jag vill ha min tonfisk helt röd i mitten.
QUICK CABBAGE SLAW
200 g spetskål
1 msk kallpressad rapsolja
½ msk citron
3 msk majonnäs
3 msk crème fraiche
Salt och peppar
Strimla spetskålen fint med en vass kniv. Vispa ihop rapsolja, citronsaft, majonnäs, crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Vänd ner kålen och blanda väl. Låt stå svalt tills servering.
AVOCADO- & CHIPOTLE YOGHURT
2 chipotles
1 avokado
1 vitlöksklyfta
4 dl matyoghurt
Vatten
Salt och peppar
Koka upp cirka 1 dl vatten med 2 chipotles i en liten såskastrull. Låt sjuda sakta i cirka 30 minuter under lock. Dra bort kvisten och mixa vattnet och chipotlen till en slät puré. Låt svalna.
Gröp ur avokado och mosa med en gaffel. Pressa vitlöksklyftan och blanda med avokadon och yoghurten. Vänd ner chipotlepastan och smaka av med salt och peppar.
Ännu mer godsaker att fylla era tacos med kommer på torsdag vänner. Gläääädjeliv!! 🙂
//Frederik