Lyxlagat Coq au vin – Kyckling

En underbart trevlig onsdag & torsdag i Uppsala, på Uppdrag:Köket bjöd på ett stort gäng skratt och leenden. Dessutom så bjöds det på massor av mat och jag stod för två stycken väldigt olika grytor, men med kyckling som huvudkomponent i båda.

img_8558

Idag tänkte jag bjuda på recept nummer 1, Coq au vin blanc (gjord på svensk kyckling istället för tupp)

lyxlagat, uppdrak köket

COQ AU VIN BLANC

Ca 4 portioner

1,5 kg kyckling
1 flaska Côte du Rhône Blanc
200 g rökt sidfläsk
200 g färska kantareller
10 steklökar
2 morötter
2 msk tomatpuré
10 kvistar färsk timjan
5 kvistar bladpersilja
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 solovitlökar
Strösocker
Rödvinsvinäger
Salt & nymald svartpeppar

Skär fläsket i tärningar och bryn det i en torr stekpanna. Låt dem rinna av och lägg dem sedan åt sidan. Stycka fågeln i stora bitar. Salta, peppra och bryn den i stekfettet. Lägg fågeln i en stor gjutjärnsgryta. Bind ihop 4 kvistar bladpersilja, lagerblad och timjan till en fin bukett och tryck ner mellan bitarna.

Hacka vitlökarna grovt och strö över fågeln. Rör ut tomatpurén i 1 msk rödvinsvinäger och häll i grytan tillsammans med det vita vinet. Lägg ner hela vitpepparkorn och lägg på locket. Låt härligheten puttra svagt i ca 40 minuter.

Lyft ur fågeln och håll den varm. Koka upp såsen. Låt reducera något. Smaka av med vinäger, salt, peppar och en nypa socker. Skala och skär under tiden morötterna i tunna stavar. Skala även de små steklökarna. Tvätta och ansa kantarellerna och stek allt tillsammans i en rejäl klick smör. Vänd till sist ner det stekta fläsket och ta stekpannan från värmen.

Lägg tillbaka fågeln i grytan, strö över svampen, löken, morötterna och stekfläsket. Strö över lite finhackad persilja och servera med en krispig baguette.

Du kanske också gillar