Brunswick Stew
Först och främst så vill jag meddela att jag är på Öl- & Whiskymässan idag och i morgon lördag. Ni finner mig både hos Nils Oscar och Stensåkra from time to time! 🙂
Ja, som sagt så var det 120 väldigt trevliga och glada personer som jag hade äran att utfodra i veckan när jag befann mig på Uppdrag: Köket i Uppsala. Att de dessutom hade den goda smaken att dricka Svinninge EKG skadar ju sannerligen inte enligt mig! (som om de hade ngt val!?!?) Hahah!
En handfull av mina alster fanns på display, känns ju riktigt kul att se!
Dessutom så är köket som tillhör lokalerna på Uppdrag: Köket helt fantastiskt fint. Riktigt fina verktyg och maskiner gör arbetet på plats till en ren fröjd! Stort tack för att jag får vara med lite då och då!
Temat för kvällen var som sagt Grytor och jag hade med mig ett helt gäng för att informera, inspirera och tala om. Det lagades ju också mat. Två olika grytor. Den ena var en klassisk och fin Coq Au Vin Blanc och den andra var en Brunswick Stew eller ”Get yourself a husband stew” som den också kallas.
Storyn bakom namnet är att en flicka skulle kunna tillaga en gryta av det som en ungkarls-Cowboy hade i sitt skafferi. Detta innebär alltså att grytan i sig inte har ett egentligt recept utan skapas av allt som finns att tillgå. Det kan vara en halv grillad kyckling från gårdagen, lite bönor på konserv, en bit högrev, lite tomater eller vad som helst. En variant följer nedan, men som sagt – ta det ni har hemma!
BRUNSWICK STEW (GET YOURSELF A HUSBAND STEW)
6 – 8 portioner
1 grillad kyckling
400 g fläskfärs
4 stjälkar selleri
3 stora morötter
1 stor gul lök
800 g potatis
vatten + hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
1 dl barbequesås
½ dl ketchup
1 msk Worcestershire sauce
Ca 150 g konserverade majskorn
Ca 150 g blandade bönor
Salt & svartpeppar
Rapsolja
Servera gärna med Louisiana Hot Sauce
Lägg kycklingen i en stor kastrull tillsammans med löken skuren i stora klyftor. Slå på vatten så att det täcker kycklingen helt. Smula ner buljongtärningar, ungefär en tärning per 8 dl vatten. Låt kycklingen koka sig mör i cirka 1 timme.. Kycklingen skall vara täckt av vatten hela tiden. Sila 1 liter av buljongen till en gjutjärnsgryta och släng bort resten. Bena ur kycklingen och gaffla det mjuka köttet i munsbitar.
Bryn fläskfärsen i rapsolja med salt och peppar. Skala och skär morötterna och potatisarna i mindre bitar. Skiva selleristjälkarna.
Koka upp den sparade buljongen igen och tillsätt morot, potatis, selleri, kycklingkött, fläskfärs, paprikapulver, barbequesås, ketchup, worcestershire och lagerblad. Krydda rikligt med svartpeppar. Låt sjuda till önskad tjocklek, cirka en timme med locket på glänt.
När det återstår några minuter, vänd i majskorn och bönor. Låt allt bli riktigt varmt och servera sedan med ett gott majsbröd. Toppa grytan med hot sauce.
Now that’s a stew for ya’ll!