Lamm till påsk..?

Lamm är har så klart en given plats när det börjar närma sig påsk, men kanske är det inte den fina dillköttsvarianten man tänker på i första hand. Lamm i dillsås är dock något av det godaste jag vet så jag tänker att jag passar på att tipsa er om det underbart goda ändå. Mitt lamm nedan görs i lergryta, vilket i sig är ytterligare en nivå av njutning.

Receptet är taget ur min senaste bok Lergrytor, stekar & långkok.

Lamm i dillsås på mors vis har varit min och syrrans favoriträtt sedan barnsben. När jag nu lagar och äter denna klassiker så jämför jag alltid med mina minnen från den underbara barndomen och detta är det närmsta jag kommit hittills. Löjligt gott!

Lamm i dillsås i lergryta

Lamm i dillsås

4-6 portioner

1 kg lammbog i bit
2 gula lökar
4 morötter
10 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad körvel
2 stora knippen dill
mjöl & smör
2 msk ättisksprit
4 msk socker
1 dl mellanmjölk
1 dl grädde
vatten
Salt & vitpeppar

Blötlägg lergrytan i 30 minuter.

Lägg köttet i en stor kastrull och fyll med vatten. Koka upp och lyft ur köttet efter 30 sekunders kokande.

Lägg den hela köttbiten i botten på lergrytan. Skala och klyfta de gula lökarna, skala och skär morötterna i stora bitar. Sprid ut lök och morot runt om köttet. Skär av de grova stjälkarna från dillen och sprid ut dem. Spara själva dillen till såsen.

Strö över vitpepparkorn, kryddpeppar, kryddnejlikor, lagerblad, timjan och körvel. Häll på mellan 7 och 10 dl vatten så att det precis täcker lammet. Strö över cirka 1 tesked salt.

Lägg locket på och ställ i kall ugn. Sätt termostatet på 200°C och låt stå i 90 minuter.

När köksklockan ringer, ta ut grytan och lyft ur köttet. Vira in det i lite folie för att behålla värme och god saft. Sila buljongen i en bunke och ställ åt sidan så länge. Lyft gärna ur morötterna och håll dem varma i lergrytan. De är utsökta.

Hetta upp en klick smör i en kastrull och pudra över en matsked mjöl. Låt fräsa en minut under omrörande. Slå på 5 dl av buljongen från köttet, mjölk och grädde och vispa väl. Strö över timjan och körvel, vispa ihop och låt puttra. Tillsätt ättiksprit och strösocker och vispa även ner en liten nypa salt och vitpeppar. Låt puttra ytterligare några minuter och tillsätt den finhackade dillen. Smaka sedan av.

Mer salt, vitpeppar, socker eller kanske ättika? Det ska vara en lätt simmig, klart syrlig sås med mycket smak av både salt och sött. Tveka inte med smakerna utan ta gärna i.

Skär kött i bitar och häll saften i såsen. Vänd även varsamt ned köttbitarna i såsen.

Servera hela härligheten med kokt mjölig potatis och morötterna från grytan. MAGIIIIII!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Öl till lamm i dillsås | Öl med mera

    […] Musikern, kocken, sjöfararen, tvåbarnspappan och bloggaren Frederik Zäll brukar ju alltid ge dryckestips till sina recept men när han nu ger oss ett klockrent lamm i dillsås-recept så har han omedvetet eller inte utelämnat öl-rekommendationen. Jag tar det som en direkt uppmaning så här kommer öl-kombinationen som funkar fint till lamm i dillsås. […]