Kylskåpsmat del 2 – Laxpaj

Laxpaj i ciabatta kallar jag dagens recept, jag återanvänder några ciabattas och gör dem till pajskal. Lite god fyllning och visp – en grymt god anrättning.

Detta är ett samarbete mellan mig och LG, som jobbar med att ta fram produkter som är bättre för miljön och i det samarbetet så har jag tagit på mig att ta fram lite olika tips på mat som till stor del baseras på att använda rester och inte slänga bort någon mat. Detta är något jag verkligen brinner för så det är ett projekt som jag gladeligen tog mig an!

InstaView heter kylskåpet som vi använder i detta samarbete, tanken med skåpet är att man bara knackar lätt på dörren för att se vad man har i skåpet. Då tänds nämligen en lampa som visar godsakerna innanför dörren. På detta vis slipper man alltså öppna skåpet titt som tätt för att se vad som finns där i. Man sparar elförbrukning och på så vis också miljö. Grymt, grymt cool!

Vad fanns i kylen för dagens recept ..?

LAXPAJ I CIABATTA

4 lunchportioner

2 ciabattas
400 g färsk lax, skinn- & benfri
1 ägg
½ dl mjölk
1 knippe grön sparris
1 citron
Färsk dill
Västerbottensost, riven
Crème fraiche
Röd kaviar, storkornig
Salt & svartpeppar

Här har vi en löjligt läcker, men ack så enkel laxpaj. Ni kan använda er av olika sorters bröd, kanske ni har en fin baguette kvar från gårdagens middag eller några stora härliga frallor, tveka inte att testa!

Sätt ugnen på 200°C.

Dela laxen i tärningar, cirka 3 x 3 centimeter. Ansa stjälkarna på sparrisen. Vispa ihop ägg med mjölken och krydda rikligt med citronsaft, salt, svartpeppar och lite fint skuren dill. Spara lite till garnityr.

Skär bort en liten del på ovansidan av era ciabattas och gröp sedan ur dem så att de blir som stora ”skålar”. Baka av bröden i den varma ugnen så att insidan av bröden blir lite torr och på så vis står emot vätskan sen. Cirka 10 minuter.

Ta ut bröden och lägg dem i en ugnsfast form. Fyll dem med lax och sparris i bitar. Häll över äggmjölken så att bröden blir precis fulla, men utan att det rinner över. Ställ in formen i ugnen och baka av i cirka 16 – 18 minuter. Strö sedan över rikligt med riven ost och låt baka vidare i ytterligare 5 minuter eller tills osten bubblar och fått fin färg.

Dela pajerna på sniskan, toppa med lite crème fraiche, röd kaviar, fint skuren dill och en citronklyfta.

Servera med krispig grönsallad och saftiga söta tomater.

Du kanske också gillar