Kött & Bea

Kött med bea

Ibland kan det vara så gott med den klassiska ”bean” Sauce bearnaise som den heter på det något finare franska språket har ju nästan fått en illa stämpel tack vare alla färdigförpackade versioner eller de torra versionerna där man tillsätter vatten och smör eller hur man nu gör enligt förpackningens instruktioner. Dessa hemska såser äts då tillsammans med frysta, ugnsvärmda pommes och en torrstekt köttbit. Inte helt lyxigt i min värld, men det är inget fel på kompositionen egentligen. Gör det fint och vällagad hemma så ska ni se att kött och bea med ugnsstekt potatis är löjligt gott!

Sauce Bearnaise

200 g smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
3 äggulor
8 krossade vitpepparkorn
2 st finhackade schalottenlökar
2 persiljekvistar
2 dragonkvistar
1 msk torkad körvel
Salt

Njut av en helt otroligt, hårresande, grymt bra låt med Highwaymen här…

Smält smöret varsamt i en kastrull. Dra sedan kastrullen åt sidan så att det hela svalnar något.

Ta fram en annan kastrull och lägg ner 1 hel kvist persilja, 1 hel kvist dragon, krossad vitpeppar, finhackad schalottenlök, vitvinsvinäger och vatten. Låt puttra ihop tills lite mer än hälften av vätskan kokat in.

Sila bort örter och annat och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. (Vattnet får absolut inte koka!) Vispa nu ner äggulorna i vätskan. (Ej stålvisp i aluminiumkastrull för då missfärgas såsen) Vispa vidare med kastrullen i vattenbad tills glädjen tjocknat.

Vispa nu järnet och droppa mycket försiktigt ner lite smält smör. Konstant vispande är viktigt. Börja med några droppar och öka sedan. Allt smör ska vispas in.

När såsen är vispad och klar så ska bladen från 1 kvist persilja och dragon finhackas och vändas ner tillsammans med torkad körvel och en liten nypa salt. Blir den för tjock så vispa ner lite vatten.

Skulle såsen mot all förmodan ändå skära sig så ta fram en ren kastrull, häll i lite kallt vatten, klicka ner 1 msk av såsen och vispa den slät. Tillsätt mer sås, vispa, mer så vispa osv tills hela såsen är räddad en gång för alla! :-)

Till detta serverade jag några stekta skivor fläskkotlett som jag innan stekning rubbat med cayennepeppar, citronzest och lite pressad vitlök. Salta och peppra lätt innan stekning som sker i varm panna i lite smör.

Skala och skiva potatis fint. Lägg dem på en plåt, ringla över olivolja och strö över rikligt med flingsalt och svartpeppar. Baka dem i ugnen som värmts till 200°C i cirka 30 minuter. Vänd om efter halva tiden.

Glädje!

Väl mött på bokbloggen. Choklad till dessert, hur låter det?

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Den Rockande Kocken

    Ny chans att vinna hos Den Rockande Kocken, missa inte den pågående tävlingen… http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=266

  2. Anders

    Jag lovade mig själv sist jag försökte mig på att göra egen bearnaisesås att aldrig göra det igen då det blev helt rinnigt, men nu ska jag banne mig göra ett nytt försök!

    Tack för inspirationen & alltid trevlig bloggläsning! 🙂

  3. Marie Lithén

    Visst är det så, så synd att så många envisas med dessa färdiga/halvfärdiga. För de är ju inte alls samma sås som hemgjord, å så himla jobbigt är det ju inte heller. Bakade potatisskivor testar jag nästa gång!

  4. Namn

    med risk för att bli helt dumförklarad men jag förstår inte vad du menar ”Sila bort örter och annat och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. (Vattnet får absolut inte koka!) ” ska man hälla ner vätskan i ett vattenbad eller i kastrullen?eller ska hela kastrullen i ett vattenbad?ska värmen på sen igen innan man blandar i äggulorna?? ps tack för en annars väldigt inspirerande matblogg. allt du gör ser fruktansvärt gott ut.

  5. frederik

    Ber om ursäkt om jag var otydlig. Sila vätskan ner i en kastrull. Ställ därefter kastrullen i ett vattenbad. Vattnet som utgör vattenbadet ska inte koka… Blev det tydligare? Hoppas det. 🙂

    Tack alla vänner för att ni läser, kommenterar & undrar.

    Må ni alla må bättre än bäst!

    //Frederik