Korvseljanka

Korvseljanka

Hej på er glada fredagsfirare! Idag är det Seljanka på menyn. En slags soppa/gryta med (?) ryskt ursprung. Inte helt säker där, men det kändes ryskt, haha! 🙂

Superdupergott är det hur som helst och jag rekommenderar verkligen detta recept som är plockat ur en bok som heter Korvgrytor & annat läckert med korv.

KORVSELJANKA

4 portioner

300 g korv (plocka vad ni har i kyl & frys)
50 g salami i tunna skivor
2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
4 saltgurkor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
5 hela svartpepparkorn
2 hönsbuljongtärningar
Ca 1 l vatten
20 oliver
2 msk kapris
2 msk kaprisspad
Serveras med:
1 dl fint skuren salladslök & crème fraiche eller smetana)

I kockens glas: Zhiguli Barnoe (1589)
I kockens öra: From Russia With Love

Slanta korvarna och skär den skivade salamin i mindre bitar. Skala och hacka löken, skala och tärna morot och palsternacka. Tärna också gurkan.

Fräs löken i olja i en gryta utan att löken tar färg. Tillsätt morot och palsternacka. Fräs på medelvärme i cirka 5 minuter. Vänd ner gurka, tomatpuré, lagerblad, pepparkorn, svartpepparkorn och smulade buljongtärningar. Fräs och vänd runt i cirka 3 minuter. Slå på 5 dl vatten, koka upp, dra ned värmen till sjudande vatten och låt puttra i 10 minuter.

Späd soppan med ytterligare cirka 5 dl vatten till önskad konsistens. Koka upp och tillsätt oliver, kapris och kaprisspadet. Låt koka i 5 minuter och tillsätt sedan korvarna och salamin. Låt koka ytterligare 5 minuter.

Servera soppan med fint skuren salladslök och en klick smetana, glädje!!!

//Frederik

 

 

Du kanske också gillar