Kahluaglass med kaffegranité
Hej på er gott folk,
I helgen firade vi min kära mor som fyllt 70 och jag stod för desserten. Jag bjöd på en riktigt krämig och gräddig Kahluaglass i en bädd av kaffegranité och jag tycker själv det var en riktig kanondessert. Jag kan också meddela att övriga gäster verkade hålla med, överbliven glass plockades fram ur frysen och sänktes överraskande hetsigt, haha! 🙂
KAHLUAGLASS
Ca 1,5 liter
2 stora ägg
1,75 dl socker
5 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl Kahlua
Vispa upp äggen fluffiga och tillsätt sedan sockret lite i taget under konstant vispande. Vispa vidare i två – tre minuter. Tillsätt grädden under vispande och sist mjölken och Kahluan. Vispa ytterligare två minuter och kör sedan smeten i en förberedd glassmaskin enligt er maskins instruktioner. Min hade svårt att få riktigt frysning på glassen pga alkoholen så jag fick frysa in smeten och sedan gaffla den varje timme i under hela eftermiddagen och kvällen. Dagen efter var konsistensen riktigt fin.
KAFFEGRANITÉ
500 g kaffe, franskrost
80 g socker
1 gelatinblad
Koka kaffet till perfektion! 😉
Blötlägg gelatinet i rejält med kallt vatten i tio minuter. Krama ur det och lägg det i en skål med kaffet och sockret. Rör runt tills sockret och gelatinet smält. Låt svalna. Ställ skålen i frysen och rör runt med en gaffel varje timme tills granitén fryst till små, små kristaller.
För att verkligen skåla det ljuva livet så bjöd vi så klart på lite skumpa också och en synnerligen fin sådan, både när det gäller smak och utseende, nämlingen Alexandre Bonnet. Ida Sjöstedt har designat denna grymt snygga flaska och låda, Grand Réserve Brut (7555), kostar 259 riksdaler.
Glädjeliv vänner, glädjeliv! Stort grattis kära mor (i efterskott eftersom du tvunget skulle dra till Japan när du fyllde år…) 🙂
//Frederik
Frederik Zäll
Fick en fråga om glassmaskin tidigare, men hittar inte själva frågan längre. Dock tänkte jag att jag kan meddela här att den maskin jag sökte namnet på heter Nemox Gelatissimo Exclusive 1,7l. Har aldrig själv använt den men fått den väl rekommenderad.