Den mustigaste grytan

Marie önskade sig en riktigt mustig gryta och då spinner jag så klart direkt loss i tankarna och börjar hitta på ngt, men nej… Denna gång var det ganska tydliga direktiv. Det skulle vara den mustiga grytan från min bok Lergrytor, Stekar & Långkok… Ok, jag fick helt enkelt plocka fram mig själv ur bokhyllan, haha! 🙂

En finfin bok tycker jag själv. Kika på den här>>

mustig gryta, nötgryta, långkok, nötbog, högrev, frederik zäll, lyxlagat, lergryta

Mustig nötgryta med kanel

4 portioner

800 g nötytterlår i stor härlig bit
2 gula fina lökar
1 solovitlök
150 g trattkantareller
2 msk kinesisk soja
1 msk messmör
1 msk oxfond i 1 dl vatten
1 dl portvin
1 msk rödvinsvinäger
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl rårörda lingon
1 kanelstång & 1 liten bit färsk, skalad ingefära
1 bouquet garni av färsk timjan, färsk körvel och 1 lagerblad
Smör & Mjöl
Salt & nymald svartpeppar
Serveras med kokt potatis, rårörda lingon & rivna morötter

Putsa steken från eventuella hinnor och utanpåliggande fett. Skär köttet i ganska små strimlor. Lägg några matskedar mjöl, salt och svartpeppar i en plastpåse, tillsätt köttet och skaka runt. Hetta upp en rejäl dos smör i en gjutjärnsgryta och bryn de vackert vitpudrade köttbitarna lätt. Lyft sedan ur köttet och klicka i ytterligare lite smör.

Skala och finhacka lök och vitlök. Blondera hacket i grytan som nu står på lite lägre värme. Tillsätt köttet, soja, messmör, fond, vatten, portvin, ingefära, kanelstång & er bouquet garni. Lägg tillbaka köttet, vänd varsamt runt och täck med lock. Låt sjuda mycket på svag, svag värme i ungefär 30 minuter. Lyft då ur kanelstången och vänd varsamt runt några varv i grytan. Täck med lock igen och låt sjuda ytterligare 30 minuter.

När grytan puttrat totalt 60 minuter ska bouquet garni och ingefära plockas bort. Tillsätt sedan rödvinsvinäger, mjölk, grädde och lingon. Vänd runt och låt grytan sakta puttra vidare i 30 minuter, men nu utan lock.

Stek den ljuva svampen i en overkligt stor och härlig klick smör. När grytan är klar, vänd ner svampen försiktigt och smaka sedan av hela kärleken med salt och svartpeppar. Grytan är relativt söt av lingon och messmör så var inte rädda att sälta upp den med soja om så behövs.

Grytan mår bara bättre och bättre desto längre den står, så täck den gärna med lock och låt den stå och dra i rumstemperatur i några timmar. Värm upp den och låt den sjuda några minuter innan servering med kokt potatis, rivna morötter och rårörda lingon som finns beskrivna i början av boken.

Grymt glädjande!!

Du kanske också gillar