Citron- & örtstekt Fläskkotlett

God måndag, god måndag!

Hur har helgen varit? Min har varit riktigt bra. I lördags var det ju herrmiddag som som vanligt bjöd på mängder av skratt, god mat och gott i glaset.

Vi åt en råraka med löjrom, rödlök & gräddfil till förrätt, Biff Rydberg med senapscrème till varmrätt & Chokladfondant med glass och hallonsås till dessert. Stort! 🙂 .

Söndagen blev en klart mer stillsam tillställning. Min älskade fru lagade stuvade makaroner och falukorv till mig. Det är en riktigt favorit för min del. Jag fick även en semla till kvälösfikat så jag är mycket, mycket nöjd med söndagens kulinariska upplevelser.

Fläskkotlett med bakad potatis & marinerad rödlök

4 portioner

800 g fläskkotlett
1 dl hackade örter (timjan/rosmarin)
1 citron
1 msk flytande honung
Bakpotatisar
Crème av valfri sort. (Jag gillar crème fraiche med lite dijon och peppar)
2 rödlökar
1 skvätt rödvinsvinäger
1 skvätt olivolja
1 nypa socker
Salt & peppar
Smör
I kockens glas: Hoegaarden Witbier (nr 1563)
I kockens öra: Cornelis Vreesvijk – Censur

Sätt ugnen på 150°C. Konungen Cornelis äger som vanligt språk och visa i detta mycket korta klipp. Kollar ni igenom klippet så kommer ni att finna en hel del andra sköna klipp med just Cornelis. Avnjut en Hoegaarden om ni har möjlighet. Det är riktigt trevligt här. 🙂

Picka potatisarna och baka dem i ugnen. Det tar ungefär 90 minuter.

Skölj och torka av köttbiten. Rubba den med finhackade örter, salt och peppar. Tvätta och zesta citronen över köttbiten. Klappa in krydorna lätt. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn köttet runt om.

Bind upp köttet med steksnöre, stick in en stektermometer och låt köttet gå klart i ugnen. Ca 65°C innertemperatur blir bra.

Skiva löken fint, fint och blanda den med vinäger, olja, lite salt, peppar & en nypa socker. Låt stå kallt till servering.

När köttet är klart skall det vila. Ta ut och lägg i folie i ca 10 minuter. Höj under tiden ugnens värme till 200°C och låt potatisarna gå ytterligare tio minuter.

Tranchera köttet och servera med de rykande heta potatisarna, en dijoncrème & de marinerade rödlökarna.

Njut av vardagen mina goda vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar