Birria – Mexikansk gryta

Birria är en mexikansk gryta där man gör en adobo av torkade chilis och massor av delikata kryddor, tomat och lök osv. Grytan kokas sen vanligen med get-, lamm-, nöt- eller fläskkött. Även kyckling görs, men det köttet har inte samma goda långkoksegenskaper som de andra så då arbetar man lite annorlunda. Jag använde fläsk här, gör ni på får eller nöt så lägg till 1 timme på koktiden. Gör ni kyckling så dra av minst 1 timme.

Ingredienslistan är lång, men det är inte alls svårt eller speciellt struligt. Läs igenom innan ni börjar så ser ni att det är busenkelt och inte någon större arbetsinsats för matlagaren. Det är dessutom helt galet gott, så lätt värt insatsen!

BIRRIA
ca 4 – 6 portioner

GRYTBASEN
5 anchochilis
5 guajillochilis
Rapsolja
1 stor gul lök
400 g krossade tomater
6 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré 
1,5 msk finriven färsk ingefära
0,75 dl äppelcidervinäger 
2,5 dl ljust öl
1 msk oxfond
Torra kryddor:
1,5 tsk mald spiskummin
1 tsk kanel
1 msk oregano
1 tsk timjan
2 tsk mald koriander
3 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
1/2 tsk mald kryddnejlika
KÖTTET
800 g fläskkött med insprängt fett, gärna karré
Salt & peppar
Rapsolja
1 liter köttbuljong
SERVERINGSTIPS
Fint skuren koriander
Tärnade tomater
Limeklyftor
Avokado
Fint skivad rödlök (isvatten)
Tortillachips
Soft corn tortillas
Mexikanskt ris

Birria Grytbas: Börja med att ta bort kvisten på alla torkade chilis. Dela dem och rosta dem i en torr stekpanna tills det doftar galet gott. Häll på öl och oxfond, koka upp och häll över i en liten skål. Låt dra i 20 minuter, häll sedan bort vattnet.

Hetta upp en stor gjutjärnsgryta med lite olja, stek skalad och grovt hackad lök och vitlök tills allt mjuknat. Häll i en blender tillsammans med de blöta mjuka chilifrukterna, äppelcidervinäger, ingefära, krossade tomater, tomatpuré, den välsmakande köttbuljongen och alla torra kryddor. Mixa till en slät tjock sås.

Köttet och grytan: Hetta upp grytan igen med ytterligare olja, putsa steken och krydda med salt och peppar. Bryn fläsksteken runt om ganska hårt.

Häll sedan över den tjocka Birria-grytbasen och toppa med ytterligare 1 liter köttbiljong. Koka upp, dra sen ner värmen så att det precis sjuder. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i 2-3 timmar. OBS – vänd runt då och då så att inte steken bränns undertill.

När grytan kokat klart, lyft ur köttet och karva i lagom stora munsbitar och lägg tillbaka i grytan. Servera i skålar tillsammans med era bästa tillbehör.

Du kanske också gillar