Glaserat fläsklägg med brysselkål & senapskräm
I februari 2009 var jag och min far ute på grabb-äventyr. Vi avslutade på Berns Asiatiska med goda pilsner och innan dess hade vi varit och sett The Three Elvises framföra en riktigt underhållande Elvishyllning på Cirkus. Middagen vi åt just innan ville jag skulle kännas skånsk för min skånske käre far. God blev den och rekommenderas görs den.
Detta är en rätt för er fina lergryta…
Glaserat fläsklägg med brysselkål & senapskräm
4 portioner
1 kg rimmat fläsklägg (benfri)
500 g brysselkål
500 g små potatisar
100 g rökt sidfläsk
1 nät steklökar (Ca 20 st röda eller gula)
3 msk pressad citronsaft
3 msk flytande honung
½ msk rosépeppar
2 tsk nymald svartpeppar
25 g smör plus en klick till stekning
1 dl finhackad bladpersilja
2 dl crème fraiche
4 msk grov senap
En nypa salt
En skvätt vitvinsvinäger
Lägg grytan i blöt i ca 30 minuter. Glädjs av det rökiga ölet samtidigt som ni jazzar runt i köket tillsammans med kungen. Det svänger mer än än slingrande skogsstig vid svampplock. Fantastiskt!
Skrubba potatisarna och skär ett kryss i brysselkålens undersida. Lägg det hela i botten på er genomfuktade gryta och klicka över smöret. Salta och peppra lätt.
Mortla rosépeppar och blanda med ca 2 tsk nymald svartpeppar. Koka upp citronsaft och honung tillsammans med pepparmixen. Låt reducera till hälften.
Snitta läggets svål. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn köttet runt om innan det läggs i grytan. Pensla sedan köttet med citron- och honungsblandningen och lägg på locket.
Ställ in grytan i kall ugn som sätts på 125°C. Låt stå i ca 2 timmar. Känn om köttet är klart med en sticka. Det skall kännas mört likt en kokt potatis när du drar ut stickan. Om ni använder stektermometer så skall köttets innertemperatur vara mellan 72°C och 75°C.
Vänd ihop crème fraiche med senap. Smaka av med honung, citron, salt och peppar. Ställ i kylen tills servering.
Tärna sidfläsket och knaperstek. Stek lökarna på medelvärme i en skvätt vinäger och en klick smör. Blanda lök och fläsk med finhackad persilja. Salta och peppra lätt.
När så köttet väl har gått klart skall det trancheras. Lyft ur köttet och putsa det fritt från svål och fett. Skiva lägget i 1 cm tjocka skivor. Sila skyn från lergrytan i en kastrull och ge det ett kraftigt uppkok. Låt reducera något.
Lägg tillbaka potatis och brysselkål i lergrytan och lägg det skivade köttet ovanpå. Skeda över några matskedar av den kokande stekskyn och häll över lök och fläsk.
Ställ fram hela grytan på bordet tillsammans med senapskrämen och avnjut en underbart vällagad husmansmiddag som smakar lyx som inget annat.