Tagliatelle al Limone con Pecorino

DSC_0002_33
Jag funderade ett tag på om detta verkligen räcker i smakväg för min del. Det kändes så lite när jag såg ingredienserna som är tänkta till denna Italienska måltid som kanske är mest passande en vacker vårdag, men testa gjorde jag detta till trots och makalöst god pastarätt vet jag inte om jag någonsin ätit förut. Helt galet gott och ett måste för alla som gillar pasta, citron och ost.

Grenadinebloggen kikar vi denna vecka på Jan Groth’s fantastiska bok Whisky & Mat.

Tagliatelle al Limone con Pecorino

4 portioner

400 g färsk Tagliatelle (bandpasta)
2 citroner
350 g pecorino färskriven
4 msk olivolja
1 vacker bunt färsk basilika
Havssalt och nymald svartpeppar
I kockens glas: Macrina (nr 2440)
I kockens öra: Andrea Bocelli – Because

Börja med att koka upp vatten till pastan. När det kokar, tillsätt rikligt med havssalt.

Ta fram en kall sautépanna (en vanlig kastrull fungerar givetvis) och pressa i saften från de båda citronerna. Tillsätt den rivna pecorinon (men spara cirka 50 g till senare) och vispa tills osten nästan smälter ihop med citronsaften.

Droppa i olivoljan lite i taget under omrörning så att det blandas väl.

Hetta försiktigt upp pannan och rör hela tiden tills det blivit en tjock, klumpig sås.

Lägg nu i pastan i det kokande vattnet och låt den koka al dente vilket endast tar en minut eller två. Häll då av nästan allt vatten. Spara cirka 2 msk pastavatten i pastan.

Häll över pastan i citron- och ostsåsen och vänd runt så att pastan och såsen blandas helt. Riv sedan över de vackra basilikabladen och peppra med nymald svartpeppar. Strö över den återstående rivna pecorinon och servera!

Helt overkligt gott! 😀

//Frederik

Du kanske också gillar