Northern Moose ’Tacos’
Aldrig testat ngt liknande utan har bara skrivit receptet på ren inspiration och glädje, må hända det går åt skogen när jag sen testlagar – men å andra sidan – då publiceras receptet ej…
…Så om ni läser detta blev resultatet alltså riktigt bra!! 🙂
(Tycker ni det är för mkt ingredienser eller strul med tillbehören så använd en blåbärssylt istället som ni smaksätter o värmer och byt ut gurkinläggningen mot smörgåsgurka tex…)
Som ni ser på bilderna så lagade jag till ganska många, vi var 18 pers och jag hade 2,4 kg bringa… Hittade också två små älgentrecôte som fick åka med på samma resa. 🙂
Älgbringa
Stekfläsk i skivor
Saltlag (2 l vatten, 3 enbär, 260 g salt, 1/2 dl socker)
Mandelpotatis
Gul lök
Blåbär
Gurka (plus en 1-2-3-lag)
Picklad lök (i likadan lag som gurkan)
Tunnbröd, mjukt
Gräddfil
Oxfond
Mörkt öl
Sirap
Salt & peppar
Chiliflakes
Smör
Finhackad persilja
En krispig vitkålssallad
Dag 1: Tänd grillen och låt gå riktigt lågt, ca 100 grader. Putsa bringan från eventuella senor och silverhinnor. Lämna kvar allt fett (om ni hittar ngt.) Smöra steken med händerna och bardera den sen med stekfläsk. Gör små hål och fyll med fläsk, lägg resten ovanpå.
Långbaka steken på 100 gr i ca 5 timmar tillsammans med lite äppelträ eller alträ för delikat röksmak.
Slå in i tätt foliepaket och häll i äppeljuice. Förslut och lägg tillbaka i värmen i 2h.
Koka ihop saltlaken och låt svalna. Lägg steken m fläsket i saltlaken i dubbla plastpåsar i kylen i ett dygn. Lägg också in skivad gurka och rödlök (separat) i en 1-2-3-lag över natten.
Dag 2:
Koka potatisen klar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn skivad gul lök. ’Smält’ i mosade blåbär tillsammans med ytterligare en rejäl klick smör, chiliflakes, oxfond, sirap och en skätt öl. Låt koka ihop och bli lagom kladdigt. Smaka av med s o p.
Ta ur köttet och skölj det hastigt, torka av. Skiva i tunna skivor och lägg u en ugnsform, täck m folie och värm i ugn/grill på 100 grader med lite äppeljuice i 20 minuter.
Montera era ”älgtacos” (eller klämmor som det kanske snarare ska kallas 😉 … Smöra tunnbröd, gaffelmosa på varm potatis, skivat kött, varm blåbärschutney, inlagd gurka, gräddfil, vitkål, picklad lök och rostad lök. Strö över lite hackad persilja och vik ihop till en löjligt delikat måltid!