Kyckling i Currysås

Hej på er,

Sitter och kikar igenom lite gamla fina recept jag har arkiverat och här har vi en löjligt fin klassiker. Har ni inte testat den så gör det. Retro och grymt gott. Smaklig spis önskas er alla där ute! 😉

kokt kyckling curry frederik zäll, lyxlagat

KOKT KYCKLING I CURRYSÅS

4 portioner

1 kyckling à 1,5 kg
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök
2 morötter
5 kvistar persilja
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 kryddnejlika
Såsen:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 tsk gul curry
4 – 5 dl buljong från kycklingkoket
2 dl grädde
Serveras med en krispig grönsallad och kokt ris

Lägg den rena och sköljda kycklingen i en stor gryta och fyll med vatten så att kycklingen täcks helt. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten som användes. Tillsätt grovt hackad gul lök, skalad och grovt skivad morot, hela persiljekvistar, pepparkorn, lagerblad och en kryddnejlika. Koka upp, skumma av och sjud sedan under lock i cirka 45 minuter. Jag brukar lägga någon slags tyngd på kycklingen så att den håller sig under vattenytan under kokningen…

Fixa gärna till ert ris och en fin sallad under tiden.

När kycklingen är kokt, låt den vila i lite ugnsfolie och fixa till såsen.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ut mjölet utan att det blir några klumpar. Slå på 4 dl buljong, currypulvret och grädden. Koka upp och låt sjuda i 7 – 8 minuter. Blir såsen för tjock så späd med ytterligare lite buljong. Smaka av med curry, salt och vitpeppar.

Åter till kycklingen. Ta bort skinnet och gaffla lätt loss köttet från kycklingskråvet. Lägg det varma köttet i en form. Häll över den rykande heta såsen och servera bums tillsammans med det kokta riset och en finfin sallad.

kokt kyckling curry frederik zäll, lyxlagat

Du kanske också gillar