Sauce Bearnaise
Ibland kan det vara så gott med den klassiska ”bean” Sauce bearnaise som den heter på det något finare franska språket har ju nästan fått en illa stämpel tack vare alla färdigförpackade versioner eller de torra versionerna där man tillsätter vatten och smör eller hur man nu gör enligt förpackningens instruktioner. Dessa hemska såser äts då tillsammans med frysta, ugnsvärmda pommes och en torrstekt köttbit. Inte helt lyxigt i min värld, men det är inget fel på kompositionen egentligen. Gör maten fin och vällagad hemma så ska ni se att kött och bea med ugnsstekt potatis är löjligt gott!
Sauce Bearnaise
200 g smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
3 äggulor
8 krossade vitpepparkorn
2 st finhackade schalottenlökar
2 persiljekvistar
2 dragonkvistar
1 msk torkad körvel
Salt
Smält smöret varsamt i en kastrull. Dra sedan kastrullen åt sidan så att det hela svalnar något.
Ta fram en annan kastrull och lägg ner 1 hel kvist persilja, 1 hel kvist dragon, krossad vitpeppar, finhackad schalottenlök, vitvinsvinäger och vatten. Låt puttra ihop tills lite mer än hälften av vätskan kokat in.
Sila bort örter och annat och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. (Vattnet får absolut inte koka!) Vispa nu ner äggulorna i vätskan. (Ej stålvisp i aluminiumkastrull för då missfärgas såsen) Vispa vidare med kastrullen i vattenbad tills glädjen tjocknat.
Vispa nu järnet och droppa mycket försiktigt ner lite smält smör. Konstant vispande är viktigt. Börja med några droppar och öka sedan. Allt smör ska vispas in.
När såsen är vispad och klar så ska bladen från 1 kvist persilja och dragon finhackas och vändas ner tillsammans med torkad körvel och en liten nypa salt. Blir den för tjock så vispa ner lite vatten.
Skulle såsen mot all förmodan ändå skära sig så ta fram en ren kastrull, häll i lite kallt vatten, klicka ner 1 msk av såsen och vispa den slät. Tillsätt mer sås, vispa, mer så vispa osv tills hela såsen är räddad en gång för alla!
Glatt liv!
Martina
Fy för köpebea, all extra skit som finns i, nej, hemlagad ska det vara såklart! 😉
lyxlagat
Givet! 🙂
//F