Wallenbergare med Nils Oscar

37 Wallenbergare

Nils Oscar gör pilsner av högsta klass. De har dessutom en gammal slogan som slår det mesta; VI BRYGGER, VI DRICKER, VI SÄLJER DET SOM BLIR ÖVER. Hahaha!

Just nu tror jag de uppdaterar sin sajt, men som ni ser på deras blogg kommer man numera även kunna få riktigt bra mattips på den nya sajten. 😉 Nils Oscar har bra smak…

Här kommer ett recept från min första bok. Visst, det är skrivet i sommartid, men ni kan väl inspireras och anpassa receptet efter dessa frostiga dagar vi just nu lever i.

Missa inte heller min bokblogg där två glada författare har tagit över skrivandet denna vecka. Jonas Sjöstrand och Peter M Eronson står för inspirerande och roliga texter om vin.

Ytterligare en klassiker som jag bara måste ha med i boken. Wallenbergaren sägs vara uppkallad efter Marcus Wallenberg (f. 1864) som förövrigt hade en hel del viktiga titlar på sitt CV; Bankdirektör, Underlöjtnant, Vice Häradshövding & Riddare av Serafimerorden. Det ni! Ölet ger en finfin konsistens och smak på wallenbergarna. Testa så får ni se!

Wallenbergare med Nils Oscar Kalasöl

4 portioner

Wallenbergarna
600g finmald kalvfärs
6 äggulor
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1,5 dl Nils Oscar Kalasöl
4 skivor formfranska
300g frysta gröna ärtor
Smör
Salt & vitpeppar
Rårörda lingon (5dl lingon, 2 dl socker, rör i en rostfri bunke tills det slutar knastra)
Potatisarna
400g mjölig potatis
200g palsternacka
1 dl mjölk
1 liten klick smör
Muskotnöt
Salt & peppar
I kockens glas: Nils Oscar Kalasöl (1310) Sve
I kockens öra: Claes-Göran Hederström – Det börjar verka kärlek banne mig

Skala potatisarna som min skärgårdsgranne Cyril gör. Allt du behöver är en stor hink vatten, en pilsner, en solig och vindskyddad plats i trädgården där du kan vissla i fred. Ingen brådska kära vänner.

Koka upp saltat vatten och koka potatis och skalad palsternacka tills de är mjuka. Låt ånga av väl under lock.

Påbörja wallenbergarna. Använd en matberedare. Eftersom endast 1 dl Kalasöl går åt till maten så får ni fint sällskap i köket idag. Dessutom har ni ju Claes-Görans schlagerdänga i högtalarna. Inte illa!

Mixa formbrödet till smulor. Lägg ut på ett fat och ställ åt sidan.

Salta och peppra färsen. Mixa den tillsammans med äggulorna. Mixa vidare och tillsätt grädden i en fin stråle, sen ölet på samma sätt tills allt är blandat.

Koka de frysta ärtorna i ca 5 minuter. Häll av vattnet, rör ner en liten klick smör, salta och peppra. Håll ärtorna varma under lock.

Pressa potatis och palsternacka med en potatispress. Rör ner 1 dl mjölk och smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar. Håll varm.

Forma fyra rejäla biffar av kalvfärsen och vänd dem i brödsmulorna.

Hetta upp 2 msk smör i en stor stekpanna och stek biffarna försiktigt. De skall vara guldbruna på ytan och ljusa i mitten.

Servera de gyllene biffarna med potatispurén, kokta ärtor, rårörda lingon och skirat smör.

Det är klass på Wallenbergarna!

Du kanske också gillar

  1. Marie Lithén

    grattis till samarbetet med Nils Oscar, kunde nästan inte blivit en bättre kombo!

  2. Marie Lithén

    grattis till samarbetet med Nils Oscar, kunde nästan inte blivit en bättre kombo!