Tagliatelle med räkor och saffran

pasta saffran lyxlagat, frederik zäll, jamie oliver

Tja tja,

Idag är det Gastro Academy som gäller för min del, det vill säga jag håller låda och lagar trerätters till hungriga och glada gäster. 🙂 Temat för kvällen är Tore Wretman och det kommer att bjudas en finfin middag. Toast Skagen, Oxrulader & Riche Gâteau Gala står på menyn. Läs gärna mer här>>

Återigen har jag varit o rotat i mina kokböcker och plockat fram ett recept ur Mr Olivers fauna. Flummigt, men gott! Haha!

Först gjorde jag ett litet vitlöksströssel genom att mixa två skivor torrt vitt bröd med två grovt hackade vitlöksklyftor och en msk olivolja. När allt var i små smulor så rostade jag det till gyllene färg i en torr stekpanna. Gott som tusan att strö över till exempel pasta.

TAGLIATELLE MED RÄKOR OCH SAFFRAN

4 portioner

4 portioner tagliatelle
500 g räkor med skal
5 dl passerade tomater
1 påse saffran
1 krm mald kanel
4 sardellfiléer
2 klyftor vitlök
Olivolja
Salt & svartpeppar
Basilika
1/2 citron
vitlöksströssel

Skala räkorna och koka pastan enligt förpackningens instruktioner.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och lägg i sardellerna. De kan var hela, de smälter ändå. Pressa vitlöksklyftorna i stekpannan, låt fräsa ngn minut utan att det tar färg. Pudra i saffran och kanel, vänd runt.

Häll i räkorna och blanda väl så att kryddningen sprids jämt. Slå på passerade tomater och låt koka upp. Pressa i en halv citron, riv över färska basilikablad och smaka av med lite salt och peppar. Sardellerna är salta, så det behövs inte så mkt salt.

Häll av pastan när den är al dente och låt den rinna av helt. Vänd ner den i tomatsåsen och blanda väl.

Serveras med vitlöksströssel och riven parmesan. Egentligen har jag för mig att italienare inte gärna äter parmesan till skaldjur, men det smakade gott hur som helst, hahah! 🙂

Smaklig spis vänner!

//Frederik

 

Du kanske också gillar