Navajo Fry Bread Tacos

Ett av mina framtidag bokprojekt som just nu ligger på is på grund av trettio andra projekt, haha!! Jag har länge haft en idé om att skriva en bok om USA’s delstater i ”coffee table-anda”, det vill säga en blädderbok för vuxna. Varje delstat presenteras med karta, kortfattad historia, några kända människor som är från staten. Därefter går jag igenom en känt band/artist som jag diggar som kommer från staten eller har tydlig koppling dit och tipsar om grymma låtar. Samma sorts info kommer att finnas om ett lokalt bryggeri med eventuella recept från bryggeriet och tips på deras bästa öl. Avslutningsvis kommer så klart ett rejält recept från regionen. Här nedan får ni första delstaten, vi får väl se om det någonsin blir en hel bok eller inte, haha! Låt mig presentera NEW MEXICO!

I kockens glas: Broken Spoke Honey Wheat Ale
I kockens öra: Ryan Bingham – Bread & Water

Spännande ale som ni helt enkelt få be Systembolaget hjälpa er att få hem till kalla Svedala och till det serveras en fantastisk, värmande låt som doftar damm, kaktusar och tequila. Helt overkligt bra!!!

navajo, fry bread, taco, lyxtaco, frederik zäll, frefagsmys, amerikansk mat

NAVAJO FRY BREAD TACOS

4 portioner

2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk mjölkpulver
1 tsk bakpulver
1,25 dl vatten
Rapsolja
Vetemjöl
Topping:
Ca 600 g nötfärs
Stark cheddarost, grovt riven
Sallad
Tomat
Lök
Gräddfil
Inlagd grön chili eller fefferoni

Blanda vetemjöl, salt, mjölkpulver och bakpulver i en stor bunke. Gör en grop i mitten och häll i allt vatten. Rör runt med en gaffel, börja i mitten och rör utåt mot kanten tills allt är blandat till en kladdig smet.

Mjöla då era händer rejält och blanda degen klumpfri. Degen ska inte knådas, utan jobbas så lite som möjligt tills ni kan forma en boll. Dela degen i fyra lika stora bitar och dra och slit i dessa delar tills ni har en någorlunda rund platta med cirka 15 centimeter i diameter.

Hetta upp minst två cenitemeter olja i en gjutjärnsgryta med höga kanter till 175°C. Testa att lägga i en liten bit deg och se att den börjar fritteras. Lägg sedan försiktigt i en degplatta och tryck varsamt ned den mot botten med en hålslev eller dylikt. Frittera i cirka 3 – 4 minuter. Vänd sedan brödet och låt gå på samma sätt i cirka 3 – 4 minuter tills brödet är helt klart. Låt rinna av på hushållspapper. Tillaga alla era fry breads på detta vis.

Montera ett fry bread med köttfärs som ni stekt med salt, peppar och lite chilipulver. Toppa med cheddar, strimlad sallad, hackad lök, tärnad tomat, inlagda chilis och lite gräddfil. Hugg in!

Du kanske också gillar