Köttfärspaj med sting

Köttfärspaj

En god måndag önskar jag er alla. En god paj önskar jag er också. 🙂

Har ni haft en bra helg? Jag har haft en blandad helg med både med- och motgång. Vi skulle ta upp båten i lördags, men det gick åt skogen då vi fick punktering på trailerns ena däck, fastnade mitt emellan hav och land och fick ta hjälp av Sjöassistans för att dra ut båten i vattnet igen. Lite nya däck ska nu på och fixas till, sen försöker vi igen. Så kan det gå! 🙂

För en liten tid sedan hade jag lite het köttfärs över i kylen och det blev en mycket välsmakande paj av det hela. Filodeg ger finfin krisp och konsistens. Kolla så klart gärna in min bokblogg också! 🙂

Köttfärspaj med sting

2 portioner

300 g köttfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 grön chili
1 dl krossade tomater
2 msk lätt crème fraiche
1 msk dijon
10 blad basilika
5 ark filodeg
Olivolja
Salt & svartpeppar
Serveras med lätt crème fraiche & en söt och god tomatsallad
I kockens glas: Nils Oscar Brown Ale  (nr 11432)
I kockens öra: Dusty Springfield – Whishin’ & hopin’

Sätt ugnen på 200°C och njut av denna nya glädjebringare Brown Ale. Magiskt! Lite glatt i stereon hjälper också mot höstens mörker…

Fixa till köttfärsen kan ni säkerligen själva. Här hade jag riven gul lök, riven vitlök och fint skivad grön chili. Fräste loss det hela i pannan i lite olivolja och tillsatte sedan köttfärsen. Brynte det hela tills det kändes riktigt trevligt och tillsatte sedan repade basilikablad, krossade tomater, crème fraiche, dijon och smakade av med salt och peppar. Det får gärna puttra ett tag och låta smakerna blanda sig och koncentrera sig än mer. 🙂

Ta fram en ugnsform stor nog för två portioner, pensla den med olivolja och lägg på ett ark filodeg (som ska hänga över kanten rejält eftersom det senare viks över som lock). Pensla igen med olivolja och lägg på ett nytt lager filodeg. Pensla osv tills alla fem lager ligger på varandra. Fyll upp med köttfärsen och vik över filodegskanterna.

Baka pajen i cirka 15 minuter eller tills filodegen fått riktigt vackert gyllene färg.

Serveras med lite crème fraiche och en riktigt söt och god tomat- och löksallad.

Du kanske också gillar