Grillad lax, en baggis

Grillad lax

Tjaba,

Har ni haft en lika fin helg som jag? Här har allt sannerligen varit helt ljuvligt, solen bara gassar och gör oss lyckliga ända in i benmärgen. Det var vi iof redan, men ändå… 🙂

Mycket grillande har det nog varit i hela Svea Rike och jag har så klart stått för en hel del av detta. Först ut skulle jag vilja tipsa om hur löjligt enkelt det är att grilla lax, något som flera verkar vara lite rädda för. En vanlig kommentar är att ”jag är rädd att laxen ska bli torr eller bränd”. Det är som sagt hur enkelt som helst, kika bara nedan på mina tips.

Glöm inte bort att ha riktigt bra öl till grillmästaren och givetvis hennes eller hans favoritmusik laddad också!! 🙂 Själv körde jag mitt hembrygda Svinninge Bayersk och en fantastisk playlist av grymt bra country music!!

GRILLAD LAX MED EN RÖKSTRIMMA AV KÖRSBÄRSTRÄ

4 portioner

800 g färsk laxsida med skinn
Olivolja
1 klyfta vitlök
Havssalt
Svartpeppar
Citron
Briketter & Körsbärsträ (eller önskat träslag)

Tricket här är att inte göra det onödigt struligt. Köp hem färsk lax, glöm den frysta! Det är inte i närheten av samma sak. GLÖM den frysta när det ska njutningsgrillas!

Tänd briketterna i en skorstenständare och vänta 25 minuter. Häll ut briketterna i mitten av brikettgallret och lägg grillgallret på plats. Det är direkt grillning som gäller. Lägg en stor (chunk) bit av rökträ på gallret eller lägg rökflis (chips) i ett litet foliepaket som ni pickar hål i. Rökträet ska ligga på briketterna eller på gallret rakt ovanför briketterna. Täck med grillens lock och invänta rök, cirka 10 minuter eller så.

Vispa ihop olja med en pressad vitlök, rejält med salt och svartpeppar. Olja och torka av det rena gallret. Lägg laxen på gallret, rakt över briketterna, med skinnet nedåt. Låt grillas under lock tills laxen ger lite lätt motstånd utan att vara ”dallrig” när ni trycker och skakar lätt på den. Det tar inte så många minuter, gissningsvis cirka 7 – 8 minuter. Det beror så klart på laxens tjocklek och temperatur när den läggs på grillen och grillens temperatur. Man kan också försiktigt känna lite på laxen med en gaffel för att se att lamellerna släpper lätt från varandra. Vill man vara noga kan man mäta innertemperaturen som bör ligga runt 48°C.

Jag gillar att grilla laxen klar utan att vända på den, men vill man ge köttsidan lite grillyta så vänd den när den är nästan klar och bränn av den i 1 minut eller så.

Pressa över lite citron när laxen är klar och servera direkt. Skinnet är bränt som tusan och ska inte ätas, men givetvis vara på plats under själva tillagningen.

Servera glädjen med nybakat bröd, rucolasallad, mozzarella, citron, olivolja, svartpeppar och ett gott glas vitt vin. Till exempel Curtefranca Bianco (95222).

Glatt liv vänner!

Vill ni avnjuta en grymt kul kväll tillsammans med mig på restaurang Klappbryggan den 20/5 så håller jag låda och BBQ-skola då. Risk finns att det redan är fullbokat, men önskar man så går det utmärkt att kontakta info@klappbryggan.se och ställa sig i kö. Läs mer om det hela på www.klappbryggan.se.

Du kanske också gillar