Galet god hasselnötsglass.

Ja, då var det dags för en utlovad glass som vänder uppochned på tillvaron. Sjuuuukt god! Den smakar som de där små påsarna med nötcrème som finns att köpa i godisdisken. Wunderbar! 🙂

Choklad- & Hasselnötskaramellglass

Börja med att göra hasselnötskaramellen och därefter en sats finfin vaniljglass enligt nedan:

1 dl hela hasselnötter med skal
1 dl strösocker

Rosta hasslenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Låt de svalna något och rubba sedan av skalen med händerna. Om det blir lite skal kvar så spelar det ingen roll. Strö ut nötterna på en bakplåtspappersbeklädd plåt, tätt intill varandra.

Smält mycket försiktigt sockret i en kastrull tills det blir vackert brynt i färgen. Häll sockret över alla nötterna och låt det svalna helt. När sockret är 100% avsvalnat, bryt kakan i mindre bitar och pulsmixa bitarna till en fint, dammigt pulver. Ställ åt sidan och fixa glassbasen.

Vaniljglass

170g strösocker
3,75 dl mjölk
3,75 dl vispgrädde
7 äggulor
1 vaniljstång
Vi kommer även att behöva 200g mörk choklad som smaksättare idag. Marabous mörka fungerar toppen.

Har ni aldrig gjort glass i maskin förut så kan ni klicka här för att få lite tips…

SÅ HÄR GÖR MAN :
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken och grädden tillsammans med vaniljstången och fröna. Låt sjuda i två-tre minuter och låt sedan svalna något. Vispa äggulorna tillsammans med sockret till en ljus, fluffig smet, gärna 8-10 minuter i maskin. Sila vaniljgrädden och häll sedan ner två matskedar i den vispade äggsmeten. Blanda väl och häll sedan över äggsmeten i kastrullen med vaniljgrädden.

Värm nu smeten på låg värme och rör om tills smeten fastnar fint på baksidan av er träslev. Det tar cirka tio minuter tills den tjocknat tillräckligt. Ta kastrullen av värmen och vänd ner krossad choklad. Rör runt tills all choklad smält. Fortsätt att röra runt och blanda ner hasselnötspulvret. När smeten är noga blandad och overkligt, makalöst god ska den vila i kylskåpet i 12 timmar.

Kör därefter smeten i den förberedda glassmaskinen i 30 minuter och frys sedan in glassen. Ta fram smeten 15 minuter före servering. Servera härligheten med färska hallon.

Bokbloggardags vänner! Må gott! 😀

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Namn

    Hm, nötterna ska väl ändå vara skalade innan man rostar dem. I alla fall det hårda yttre skalet. Kan bli svårt att gnugga bort det annars haha 😉

  2. lyxlagat

    Haha, ja, förlåt mig. Det yttersta hårda skalet ska givetvis vara borta vid rostningen, helt korrekt. Sorry för otydlighet… 🙂
    //Frederik