When in Vienna… :-)

wienerschnitzel, lyxagat, frederik zäll, wien, eskobar

…och så har vi alltså lämnat München och landat med vår kära camper i Wien. Konstiga vägar tog oss hit kan man lugnt säga. En väldans massa vägar var avstängda i natt pga en rejäl storm som dragit ner kvistar och träd på över vägbanorna så vi fick åka på grusvägar genom majsfält och genom öde byar och grejjer. Kändes lite som en skräckfilm faktiskt, haha! Nu är vi dock alltså framme!!

Gig redan i kväll, så det blir inte så mycket sightseeing, men lite godsaker har man så klart på sin ”Bucket-list”. Vill ni inte ta er ända till Wien, men är ändå sugna på Wienerschnitzel så brukar jag göra så här;

wienerschnitzel, lyxagat, frederik zäll, wien, eskobar

WIENERSCHNITZEL

4 portioner

4 tjocka skivor kalvinnanlår á 200g
2 ägg
rågmjöl
ströbröd
Salt & svartpeppar
800 g kall, kokt potatis
2 citroner
2 dl mörk pilsner
1/2 tärning köttbuljong
ljus Maizena + vatten
En rejäl klick smör till stekning
Kapris, sardeller eller annat ni önskar

Börja med att banka ut köttskivorna försiktigt, men bestämt. Man kan använda en kastrull att banka med, men jag föredrar en köttklubba. Banka med den platta sidan av klubban och se till att det inte blir några hål rakt igenom köttbiten. Det är smidigt att täcka köttbiten med plastfilm innan bankandet börjar. Då klibbar inte köttet fast i klubban. Köttet ska bli riktigt, riktigt tunt.

När alla köttskivorna är utbankade till stora, tunna schnitzlar ska de dubbelpaneras. Vispa upp två ägg i en skål, strö ut en bra mängd rågmjöl i på ett fat och en lika stor mängd ströbröd på ytterligare ett fat. Krydda upp mjölet med några nypor salt och peppar.

Vänd skivorna först i mjölet sedan i ägget och till sist i ströbrödet.

Hetta upp en rejäl klick smör i en stor stekpanna, eller på ett stekbord. Tärna de kokta potatisarna och stek dem gyllene, håll dem varma under tiden schnitzlarna steks gyllenbruna.

Koka upp pilsnern tillsammans med den halva buljongtärningen. Låt koka sakta i några minuter. Klicka i lite smör, pressa i lite citron och vispa ner 1 tsk maizena utrört i 1 msk vatten. Låt såsen koka upp igen och smaka av med salt och peppar.

Servera de krispigt stekta schnitzlarna med potatistärningar, såsen och gärna massa ljuvliga gröna ärtor. Varsin fin klyfta citron och gärna lite kapris & sardell. Overkligt gott!

Ta hand om er vänner!

Du kanske också gillar