TV4 & recepten

God onsdag,

Om ni inte såg det i fredags och skulle vilja se så finns mitt besök väldokumenterat på TVPlay. Kika här för ett av många klipp…

Tänkte att jag kunde dela med mig av lite recept från dagen i tv-rutan. Först ut kommer min tomatgulasch med smarriga tillbehör.

Varje år åker jag, min fru Marie och en hel del andra underbara familjemedlemmar norrut i vårt avlånga land för en helg fylld med skidåkning, utsökt mat, vin, pilsner & sällskapsspel. Det viktigaste för mig, min kära svåger Anders och hans son Cocke är att vi får en Gulasch och en pilsner till lunch. Här kommer min version på just detta.

Tomatgulash med Kolbázs (Lergryta)


6-8 portioner

Soppan

3 gula lökar
2 dl konserverade körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 solovitlök
2 msk kalvfond
8 dl vatten
2 dl rött vin
1 nypa socker
1 röd chili
2 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
4 lagerblad
2 msk smör

Tillbehör
Olivolja
400 g Kolbász (Eller liknande Ungersk kryddig korv)
300 g mandelpotatis
1 röd paprika
4 vackra tomater
Gräddfil

Systembolaget har så vitt jag vet inga Ungerska öl på hyllan, men med lite tjat skall ni nog kunna beställa något. Prata med er lokala dryckeshandlare.

Lägg er vackra lergryta i vatten i 30 minuter.

Skala löken och skär den i båtar. Hetta upp smöret i en stekpanna och blondera löken. Strö över spiskummin och paprikapulver. Låt fräsa i en minut och vänd sedan ner pressad vitlök och tomatpuré.

Häll vattnet, fonden och rödvinet i lergrytan. Vänd ner lökfräset samt de konserverade körsbärstomaterna.

Kärna ur den röda chilin och hacka den grovt och vänd ner den i grytan tillsammans med lagerbladen.  Salta lätt, blanda runt, lägg på locket och ställ grytan i den kalla ugnen. Sätt ugnen på 200°C och låt stå i 60 minuter.

Skinna av korvarna och skär dem i tärningar. Stek dem ganska hårt i lite olja. Det finns även gott om tid för att skala, tärna och koka potatisen lätt.

När soppan gått klart i ugnen skall den mixas. Lyft först ur lagerbladen och häll sedan över allt i en mixer och kör soppa slät. Häll tillbaka soppan i grytan, smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och ställ fram hela grytan på bordet.

Skär tomaterna i båtar och skär bort kärnhuset. Skölj paprikan och ta bort fröhuset.. Tärna den fint. Lägg upp tomater och paprika i separata skålar. Lägg även upp potatis & korv i skålar och låt sedan folk servera sig själva vid bordet. En rejäl klick gräddfil i soppan och ett riktigt gott öl i glaset är pricken över i:et!

Lycka i lera!

Receptet är ur min senaste bok Lergrytor, Stekar & Långkok.

Du kanske också gillar