Souvlaki & Grekisk sallad
Som nämndes i förra inlägget så går vi på semester på fredag och då tänkte jag ställa till med en grekisk middag. (Come rain or come shine… ☔️ ) Inlägget igår handlade om en grillad zucchini, det kommer jag servera tillsammans med maten nedan så testa gärna du också att göra det hela som en hel service.
Här kommer recept på Souvlaki med grillad citron och en grekisk sallad som passar perfekt till den grillade zucchinin.
Souvlaki
4 port
ca 600 g Ryggbiff
12 körsbärstomater
1 rödlök
Grillspett (jag väljer att göra mindre spett så bryter av mina långa träspett)
1 citron
Marinad:
3/4 dl olivolja
3/4 dl färskpressad citronsaft
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver, vitlökspulver & fint salt
1 tsk lökpulver, spiskummin, mald koriander, strösocker, cayennepeppar & svartpeppar
Vispa ihop marinaden. Putsa köttet och skär i stora kuber, skölj tomaterna och skär rödlök i stora klyftor. Lägg allt det goda i dubbla kylpåsar och häll över marinaden, låt dra i kylskåp i minst 3 timmar.
Varva det goda på grillspett och grilla på direkt värme, riktigt hett ska det vara, till fin färg på köttet. Grilla också en delad citron som pressa över spetten vid servering.
Grekisk sallad
4 side dish port
4 stora solmogna tomater
1/2 gurka
1 rödlök
1 salladshuvud, Cosmopolitan
150 g Fetaost
Torkad oregano
Olivolja
Citron
Salt & svartpeppar
Kalamataoliver med kärnor
Skala och dela rödlök, skär i 5 mm tjocka skivor. Lägg i iskallt vatten i 5 minuter, häll arv och låt torka på lite hushållspapper.
Skölj och skiva tomaterna i centimetertjocka skivor. Skölj gurkan väl, dela på längden och gröp ur. (Spara kärnorna i en bunke.) Skär gurkan i 5 mm tjocka skivor. Dela sallad i stora chucks och lägg på ett fint, stort serveringsfat. Toppa med tomat, gurka, rödlök och oliver. Bryt Fetaosten i fyra delar och lägg på mitten.
Åter till bunken med gurkkärnorna, häll i en rejäl skvätt olivolja och pressad citron. Krydda med salt och svartpeppar och vispa hårt. Skeda rikligt med dressing över salladen och avsluta med att strö över torkad oregano.