Kroppkakor med rårörda lingon
Hej på er gott folk. Idag är jag åter på Gastro Academy i Täby och lagar trerätters. Temat denna gång är ”The American Diner” och det blir ruskigt bra musik kan jag lova! Kika in på hemsidan för att kolla in det otroligt rejäla kalendariet och där kan man också boka platser till alla våra evenemang. Glädje!
Jag fick lära mig att laga kroppkakor av min kärestas mormor och då gjorde man det med stil, enligt följande. Tack Inga! 🙂
KROPPKAKOR
Med rårörda lingon och skirat smör
4 portioner
700 g mjölig potatis, nyligen kokta, skalade & fortfarande varma
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 äggulor
300 g rimmat fläsk
300 g falukorv, inköpt i Färila på väg upp till Skellefteå
1 gul lök
1 tsk krossad kryddpeppar
1 nypa salt
200 g frysta lingon
1 dl socker
smör
Rör ihop lingon och socker tills det slutar knastra. Ställ i rumstemperatur tills servering.
Pressa potatisarna i en bunke. Rör ner vetemjöl och potatismjöl. Blanda ner äggulorna och en nypa salt. Knåda till en smidig deg.
Skär falukorven från Färila och fläsket i små, små bitar. Hacka löken finfint och blanda både kött och lök med krossad kryddpeppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och fräs det hela till fin färg. Lägg åt sidan.
Åter till potatisdegen. Rulla till en 5 – 6 centimeter tjock korv. Skär 3 centimeter tjocka skivor. Ta en skiva, tryck en liten grop med tummen mitt i och fyll med korv- och fläskfräset. Vik över deg så att kroppkakan försluts. Forma därefter kakan till en boll. Gör klart alla kroppkakorna, men spara gärna lite korvfräs till servering.
Smält rejäl bit smör i en kastrull utan att det tar färg. Ställ åt sidan och låt dra i två minuter. Smöret är nu skiktat. Häll försiktigt av den klara delen i en såssnipa och släng resten.
Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna tills de flyter upp till ytan. Lyft ur med hålslev och servera direkt med de rårörda lingonen och det skirade smöret.