Julgodis & MoeJoe’s
Hej vänner,
Vi börjar närma oss öppningen av MoeJoe’s Juicebar i Svava Galleria, Uppsala. Gissningsvis så blir det lite smygöppet redan på onsdag och därefter så gäller det att bara ösa på. Juicer, smoothies och toasts. Lokalen är fortfarande inte helt färdigbyggd, men maskinerna är installerade och på plats. Igår stod jag och matade alla recept om och om igen för att det verkligen skulle sitta och det känns fantastiskt. Idag är det hygien- och städkurs för personalen och i morgon skall jag skola upp dem i hela menyn. Overklig kul och glädjande.
Här hemma är det också sannerligen bråda dagar på alla möjliga sätt. Elvis och Julie röjer järnet, jag och Marie försöker sova åtminstone någon timme per vecka, men det är glädje, bara glädje! Adventskalendern hänger på väggen och både jag och Elvis har redan fått öppna 2 paket vardera. Stackars tjejerna i vår familj som inte har någon egen kalender. Ska försöka bättra mig till nästa år. 🙂
Här på AlltOmMat.se har vi även en liten adventskalender. Kika här>>
Nu tänkte jag vi kunde vända blickarna mot lite gottis…
I kockens glas: Rémy Martin VSOP Fine Champagne (nr 70682)
I kockens öra: Frank Sinatra – Let it Snow
Snickers i folie
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 msk ljus sirap
4 msk socker
1 näve hela salta jordnätter
100 g mörk choklad
Blanda samman smör, vetemjöl, sirap & socker. Låt koka ihop och sjuda i ca 5 minuter. Häll sedan ut kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna något.
Strö över jordnötter och tryck ned dem lätt i kolan.
Smält chokladen i vattenbad och häll över kolan & jordnötterna. Låt svalna i kylen i mist en timme. Skär i bitar och rulla in i folie eller bakplåtspapper så att de inte klibbar ihop.
—
Marsipan & nougatstubbe
1 dubbelnougat
50 g marsipan
50 g mörk choklad
Ta bort pappret på dubbelnougaten. Skär till och forma marsipanen så att den får samma form och storlek som nougaten.
Smält choklad och häll försiktigt över nougat- & marsipanbiten. Se till att både topp & sidor täcks av choklad. Låt stå svalt och skiva precis vid servering.
—
Cognacsmarsipanbollar
100 g marsipan
50 g mörk choklad
2 droppar röd karamellfärg
1 stänk cognac
Låt marsipanen få rumstemperatur. Blanda sedan ner karamellfärg med en gafgel och vänd noggrant runt.
Smaksätt marsipanen med cognac eller armangac efter sak och tycke.
Smält chokladen i vatten bad. Forma under tiden små bollar av marsipanen som sedan rullas i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylen.
—
Vit chokladtryffel med pepparmint
200 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
1 droppe pepparmintolja
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
Koka upp grädden och låt koka i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och smält den hackade vita chokladen i grädden. Droppa ner pepparmint och vänd varsamt runt någon minut och låt sedan smeten vila i 30 minuter.
Rör sedan smeten blank med en träslev och täck över med plastfolie. Låt smeten stelna i kylen över natten.
Blanda florsocker & vaniljsocker på ett fat. Forma den stelnade chokladsmeten till ca 20-30 st runda små tryfflar med hjälp av en tesked och handflatorna. Rulla dem i flor- och vaniljsockret och lägg dem sedan på ett fat i kylen till servering.
Millan
O my! Vilka godsaker!
Katja
Ja, samtliga låter riktigt frestande. Julgodis = jul :-)!
Vill även passa på att tipsa om en tävling på http://foodelicious.se/tavla-om-presentkort-pa-kokshem-se där man kan vinna presentkort till min webbshop Kökshem.se. Bara idag och imorgon kvar!
Maria
Vilket läckert julgodis 🙂
Och vad skoj att ni öppnar upp i Svava-gallerian, välkomna till Uppsala – ser fram emot att besöka MoeJoe´s