Järpar med löksås och rårörda lingon
God fredag kära läsare,
Nu är skidresan sannerligen nära. Först ett vasst möte om knivar. (Gbg-skämt..? Ojoj… 🙂 Sedan har jag resten av dagen tillsammans med min magiskt underbara lille pojk. Elvis har fått önska vad vi ska göra idag och han hade två viktiga punkter. Lunch på en thairestaurang så att han kan äta Phad Thai Kai och därefter ett lååångt besök på Buttericks. Hahaha!! Ok, det är bara att köra, busartiklar ska tydligen inhandlas! 🙂
Här kommer klassisk matlagning, husman, värmande, gott som bara den och njutbart att pula med!
JÄRPAR MED LÖKSÅS OCH RÅRÖRDA LINGON
4 portioner
500 g nötfärs
1 ägg
3 msk grädde
2 msk ströbröd
1 gul lök
salt, peppar & paprikapulver
Smör till stekning
Såsen:
1 gul lök
1 rödlök
Vatten
Kalvfond
1 stor klick smör
Pilsner, eller witbier
Nötfärsen blandas med ett ägg och grädde som tidigare rörts ut med ströbrödet. Riv en liten gul lök och krydda det hela med salt, peppar och en liten nypa paparikapulver.
Stek en liten klick i smör för att se om kryddorna är lagom.
Forma sedan järpar och stek dem på medelhög värme tills de är precis genomstekta i smör.
Skala och skiva ytterligare en gul lök och en röd lök. När järparna är klara, lägg åt sidan och håll varma i folie. Spara stekskyn i pannan och vänd ner lökskivorna. Slå på lite vatten och en skvätt kalvfond. Ytterligare lite smör går bra och gärna 1 dl pilsner eller witbier. Låt sjuda tills löken är mjuk och såsen simmig. Smaka av med salt och peppar.
Servera denna klassiska och otrooooooligt goda middag med kokt potatis och rårörda lingon. Livskvalle vänner, livskvalle!! 🙂
//Frederik