Hard Face Utmaningen Del 2

Ja, då är utmaningen som jag skrev om i fredags alltså utförd. Detta är ju sannerligen mitt i prick när det gäller matlagning som jag vill hålla på med. Utomhus, lite galet, mycket eld, god dryck i form av en helt overkligt fin Jack Daniel’s 150y anniversary och soligt väder. Visst, det är lite galet att flambera i denna finfina Whiskey, men jag kunde inte låta bli. Ska det vara  så ska det!!! Dock måste jag påpeka att whiskeyn är som bäst i ett glas tillsammans med två isbitar.

lyxlagat, flambering

Stekpannan från Fiskars heter Hard Face och det är en och samma stekpanna som är mitt i en nordenturné. 2 matpersonligheter i  Finland har redan använt den, skickat den till mig som precis är redo att skicka den vidare till Pernilla Wahlgren som ska testa den hårt och skicka den vidare till Danmark och Norge innan den återvänder till Finland för utvärdering.

Jag har filmat det hela och givetvis så finner ni klippet här;

Önskar ni istället läsa er igenom receptet som jag tagit fram exklusivt för detta uppdrag så följer det nedan. Tack till Fiskars för att jag fick vara ombord på detta underhållande uppdrag!

FLAMBERAD BUTCHER’S STEAK
Rostad sparrispotatis, kantareller, whiskeyrårörda lingon & rå äggula

2 portioner

400 g butchers steak (njurtapp)
400 g sparrispotatis, kokt
3 dl färska gula kantareller, ansade
2 dl rårörda lingon
½ dl Jack Daniel’s Whiskey
2 msk kapris
½ dl dijon
Färsk timjan
Flingsalt
Svartpeppar
Smör
Jack Daniel’s till flambering

butchers steak, lyxlagat

Putsa steken noga, hinnor och småsenor ska bort. Dela längs med den genomgående senan och ta fram två fina och rena delar av steken.

Hetta upp grillen riktigt rejält. Rör under tiden ihop rårörda lingon med whiskey och ställ svalt.

Rosta den kokta potatisen i en tålig stekpanna med en rejäl klick smör. Salta och peppra. Häll över i en folieform och håll varmt.

Ställ en tålig stekpanna på gallret och fräs kantarellerna utan tillsatt smör tills de vätskat av sig något. Klicka sedan på rejält med smör och repade timjansblad. Salt och peppra. Häll över i ny form och håll varmt.

Grilla njurtappen cirka 4 minuter per sida på riktig hög, direkt värme. Innertemperaturen bör ligga på ca 48°C när ni är klara. Lägg över steken i en tålig stekpanna, slå på en rejäl skvätt Jack Daniel’s och flambera. Låt brinna ut och toppa sedan rikligt med flingsalt och svartpeppar. Låt köttet vila i folie i ytterligare 10 miunuter innan tranchering (mot fibrerna) i tunna skivor.

Servera steken i lövtunna skivor tillsammans med rostad sparrispotatis, smörstekta kantareller, whiskeylingon, kapris, dijon och en riktigt god pilsner.

fiskars-hard-face

I samarbete med Fiskars!

Du kanske också gillar